Foto: Piqsels
Srbija

U Srbiji samo 62 privredna društva zapošljavaju osobe sa invaliditetom

Izvor: 
Beta Sub, 03/12/2022 - 13:45Ministar za rad Nikola Selaković izjavio je danas da samo 62 privredna društva u Srbiji zapošljavaju osobe sa invaliditetom iako kako je naveo, država godišnje izdvaja 625 miliona dinara kojima dotira njihove zarade.

Selaković je u Leskovcu, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. rekao da je po evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u tom gradu bez posla više od 500 osoba sa invaliditetom a da je tek njih petoro zaposleno u jednom lokalnom privrednom društvu.

„Trenutno u Srbiji imamo tek 62 privredna društva koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom u 26 gradova i opština, što je mali broj“, ocenio je Selaković

Ocenio je da je problem u poslodavcima koji se po njegovim rečima, pre odluče da plate penale nego da zaposle osobu sa invaliditetom.

„Zapošljavanje osoba sa invaliditetom je ne samo humano već i isplativo za poslodavca. S jedne strane, država dotira novac a s druge strane te osobe pokazuju svojim radnim angažmanom da su neretko neuporedivo lojalnije, vrednije i produktivnije nego osobe bez invaliditeta“, rekao je ministar i pozvao poslodavce iz Jablaničkog okruga da zaposle osobe s posebnim potrebama.

 MarketingNajnovije vesti