Foto: pixabay
Srbija

U Srbiji vakcinisano 5. 000 dece uzrasta od 12 do 17 godina

Izvor: 
RTV/Tanjug Čet, 16/09/2021 - 16:11U Srbiji je do sada vakcinisano 5.000 dece uzrasta od 12 do 17 godina, izjavio je pedijatar dr Goran Vukomanović i istakao da je to nedovoljno i da je potrebno raditi na promociji imunizacije i edukaciji stanovništva.

"Bezbednost vakcine je dokazana i pre početka njene primene, a do sada su već milioni dece u svetu primili vakcinu, dok se njena efikasnost pokazala na najvišem nivou," rekao je Vukomanović za Tanjug.

On je podsetio da je Stručni komitet za vakcinaciju u Srbiji odobrio vakcinu za decu starosti od 12 godina, dok je prethodno je bila odobrena Fajzerova vakcina kod mladih od 16 godina.

"Vrlo brzo će biti odobrena vakcina i za decu mlađeg uzrasta, te apelujem da se vakcinaciji priklone i roditelji i deca, kako bi se sprečilo širenje virusa", apelovao je dr Vukomanović.

On je istakao da su, trenutno, deca izvor delta soja virusa, koji se veoma brzo širi sa njih na odrasle.

"Kada se novi soj pojavio, imali smo obrnutu situaciju, naime, odrasli su bili glavni prenosioci, a sada je proces krenuo u suprotnom pravcu", ukazao je Vukomanović.

Prema njegovim rečima, deca imaju lakšu kliničku sliku, curenje nosa, grebanje u grlu i nemaju temperaturu, ali sa takvom kliničkom slikom oni "seju" virus na okolinu.

Iako su slučajevi težih oblika infekcije kovidom kod dece retki, na Institutu za majku i dete i u bolnici u Tiršovoj hospitalizovana su deca sa komplikacijama od kovida.

"Cilj je da ni jedno dete ne dođe na intenzivnu negu zbog kovida, a za to je neophodna vakcinacija," jasan je dr Vukomanović.

Kao osnovni razlog zbog kojeg se deca u Srbiji ne vakcinišu, on ističe neobaveštenost roditelja.

"Moramo da radimo na osvešćivanju roditelja, jer ako ostanu needukovani, na lošem smo putu u borbi sa koronavirusom", uporozio je.

Poručio je, dajući lični primer, da preležana bolest nije zaštita i da svi oni koji su preležali virus treba da se vakcinišu.

"Ova 'kuga' ne može sama da prođe, a dokaz su zemlje gde je vakcinisano 50, 60 odsto stanovništva, gde je delta soj ipak probio, jer se lakše širi, a da bi se to sprečilo, treba da se poveća broj vakcinisanih", poručio je Vukomanović.

 
MarketingNajnovije vesti