Justicia Foto: pixabay
Srbija

U toku postupci protiv više od 50 funkcionera zbog korupcije, objavljeno kojih

Izvor: 
Tanjug Ned, 16/05/2021 - 13:48


Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) trenutno vodi postupke protiv više od 50 sadašnjih i bivših najviših javnih funkcionera zbog krivičnih dela takozvane "visoke korupcije" i "teške korupcije",

U tom tužilaštvu za Tanjug preciziraju da su u toku postupci protiv četiri bivša ministra, tri pomoćnika ministra, državnog sekretara, 14 sudija među kojima su četiri predsednika suda i dva zamenika javnog tužioca, kao i protiv niza generalnih direktora i direktora javnih preduzeća i agencija, i preduzeća u kojima je država vlasnik ili suvlasnik kapitala.
 
Od početka prošle do 15. aprila ove godine, Tužilaštvo za organizovani kriminal procesuiralo je više predmeta visoke korupcije, među kojima je i slučaj predsednice Prekršajnog suda u Kraljevu M. B, zbog primanja mita. Protiv nje je 18. februara pokrenuta istraga, a 14. aprila podignuta optužnica, koja se nalazi u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu radi odluke o potvrđivanju.
 
Pored toga, tokom 2020. godine sprovelo je istrage i podiglo optužnice protiv državnog sekretara u ministarstvu gradevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodraga Poledice, pomoćnice ministra poljoprivrede Darije Janjić Nišavić i v. d. generalnog direktora u preduzeću Infrastruktura Železnice Srbije Miroljuba Jevtića, kao i više visokih funkcionera u tom preduzeću.
 
U istom periodu donete su pravosnažne osuđujuće presude protiv bivšeg generalnog direktora "Puteva Srbije" Branka Jocića, predsednika privrednog suda u Zaječaru Gorana Krstića i v. d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kuluture u Kraljevu Ivana Milunovića.
 
Donete su i prvostepene osuđujuće presude protiv predsednika Osnovnog suda u Loznici Dragana Cvetinovića, sudije Osnovnog suda u Lazarevcu Svetlane Stojanović, kao i protiv direktorke SIEPA Jasne Matić i dvoje funkcionera u toj Agenciji, podsećaju iz Tužilaštva za organizovani kriminal.
 
Ovo tužilaštvo zastupa i optužnice protiv četiri ministra: bivšeg ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića, ministra poljoprivrede Saše Dragina, ministra privrede Predraga Bubala i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede Slobodana Milosavljevića.
 
Podseća da je Dulić prvostepenom presudom bio osuđen na tri i po godine zatvora, ali da je presuda ukinuta i da je sada ponovni postupak u toku.
 
Bubalo je prvostepenom presudom oslobođen i u toku je postupak po žalbi tužilaštva, dok su Draginu i Milosavljeviću još u toku suđenja.
 
Bivši pomoćnik ministra u ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Nebojša Janjić bio je osuđen prvostepenom presudom na tri godine zatvora, ali je presuda ukinuta, pa je ponovljeni postupak u toku.
 
Krivični postupak se vodi i protiv aktuelnog direktora AD "Infrastrukture železnica Srbije", kao i aktuelnog direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka, koji je osuđen prvostepenom presudom na godinu dana zatvora. Presuda je ukinuta odlukom Apelacionog suda koji je naložio da im se ponovi suđenje, koje je u toku.
 
Tužilaštvo za organizovani kriminal je ukazalo i na slučaj korupcije u Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica", u kojem su odgovorni pravosnažno osuđeni. Generalni direktor tog javnog preduzeća je osuđen na kaznu zatvora od četiri godine, a komercijalni direktor na dve godine zatvora i meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti od četiri godine. Oduzeta im je imovinska korist od 3.981.000 dinara, 1.000 evra, 307.337,91 dinara i 7.000 evra.
 
Vršilac funkcije generalnog direktrora istog preduzeća na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela osuđen je na dve i po godine zatvora i novčanu kaznu od 6.255.000 dinara (50.000 evra), kao i meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u trajanju od 10 godina. Pored toga oduzeta mu je imovinska korist od 30.000 evra.
 
Postupak se, podseća Tužilaštvo, vodi i protiv direktora "Železnice Srbije" i Rudarski basen "Kolubara".
 
Bivši direktor JP "Železnice Srbije" Milanko Šarančić bio je prvostepeno osuđen na pet godina zatvora i meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u trajanju od četiri godine, ali je ta presuda ukinuta i predmet vraćen na ponovljeni postupak u kojem je oslobođen optužbi. U toku je drugostepeni postupak po žalbi tužilaštva.
 
Suđenje čelnicima RB "Kolubara" po optužnici ovog tužilaštva je još u toku pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.
 
Postupci su vođeni ili su još u toku, protiv direktora Agencije za privatizaciju i više funkcionera u toj agenciji, podseća tužilaštvo.
 
Direktorki Etnografskog muzeja u Beogradu Mirjani Menković je suđenje u toku, po optužnici tužilaštva za organizovani kriminal.
 
Direktor Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad Dragoljub Peurača je pravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora i meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, kao imenovanog ili postavljenog lica u državnim organima od tri godine, a oduzeta mu je i imovinska korist od 50.000 evra.
 
Postupak se vodi i protiv predsednika i sekretara Koordinacionog centra SRJ i Republike Srbije za Kosovo i Metohiju, a tu je i niz drugih postupaka protiv direktora preduzeća u kojima je država vlasnik ili suvlasnik kapitala (Agrobanka, Razvojna banka Vojvodine, Privredna banka Beograd, Srpska banka, Azotara Pančevo, Galenika, zloupotrebe u Republičkoj direkciji za robne rezerve i drugo).
 MarketingNajnovije vesti