Prazan novčanik Foto: pxfuel
Srbija

Uz ovaj nivo medijalne zarade trebalo bi da se radi četiri dana u nedelji

Izvor: 
Tanjug/Dnevnik.rs Pon, 06/03/2023 - 16:21Imajući u vidu koliko su zaposleni u Srbiji plaćeni i nizak nivo medijalne, odnosno prosečne zarade, 50 posto zaposlenih u Srbiji - što je više od 1,2 miliona ljudi koji prima od minimalca do 60 hiljada dinara, trebalo bi da rade samo četiri dana u nedelji, rekao je za Tanjug potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković. 

Teško je čak i u uređenim sistemima i ekonomijama, gde razmišljaju da uvedu ili su imali možda neke pilot projekte, ne možemo za sve sektore reći da može da se radi četiri dana u nedelji. U nekim sektorima može, u nekim ne može, ali imajući u vidu trend humanizacije rada, balansa između profesionalnog i ličnog života, trebalo bi svi da težimo ka tome da radimo samo četiri dana u nedelji, a tri dana da posvetimo sebi i porodici, istakao je on.

Gledajući za Srbiju, Vuković smatra da ovog trenutka jeste velika mana što skoro svi poslodavci u realnom sektoru na optimalnom nivou drže nivo zaposlenosti i dodaje bi rešenje za rasterećenje bilo da se uposli onaj broj nezaposlenih ljudi, kojih u ovom trenutku ima više od 400 hiljada. 

 
MarketingNajnovije vesti