• Veća kazna za obilaženje vozila koje je stalo da propusti pešake

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da će se izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja tokom septembra naći na sednici Vlade, a vrlo brzo nakon toga i u Skupštini Srbije.

     

    Naveo je da su za neke postupke kazne povećane, a za neke smanjene.
     
    – Umanjenje kazne se pre svega odnosi na administrativne segmente, na primer kada neko ne produži vozačku dozvolu na vreme. Pooštrene su kazne za vozilo koje, na primer, zaobilazi vozilo koje je stalo da propusti pešake ili za vožnju pod dejstvom alkohola – rekao je Stefanović.
     
    On je istakao da sa dva promila alkohola u krvi čovek teško da može da vidi bilo šta, a ne da vozi i da je tada šansa da udari nekoga i oduzme mu život veoma velika, kao i da je za takvo ponašanje neophodna oštra kazna.
     
    – Mene kazne za vožnju u alkoholisanom stanju uopšte ne dotiču. Zašto bi vas brinule kazne za vožnju pod dejstvom alkohola, ako u takvom stanju ne sedate za volan – rekao je Stefanović.
     
    Za sedam prekršaja predviđene su najstrože kazne od 100.000 do 120.000 dinara:
     
    1. Obilaženje ili preticanje vozila koje se zaustavilo ili se zaustavlja da propusti pešake na pešačkom prelazu.
     
    2. Vožnja bez vozačke dozvole ili u vreme kada je dozvola oduzeta.
     
    3. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača ili na mestu koje nije predviđeno za sedenje.
     
    4. Odbijanje vlasnika vozila da na zahtev policajca da podatke o identitetu osobe kojoj je dao vozilo na upravljanje ili korišćenje.
     
    5. Preticanje kolone vozila pod pratnjom.
     
    6. Nepoštovanje pravila u slučaju da vas sustigne vozilo pod pratnjom.
     
    7. Davanje vozila nekome ko je do te mere umoran, bolestan da nije sposoban da vozi, ko nema vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije ili mu je dozvola istekla.
     
    Pored novca, vozačima koji naprave neki od ovih prekršaja, sledi i zabrana vožnje najmanje na devet meseci, uz 13 do 15 kaznenih poena.
    Autor: Tanjug

    Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da će se izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja tokom septembra naći na sednici Vlade, a vrlo brzo nakon toga i u Skupštini Srbije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija