Protest za vazduh printscreen
Srbija

VIDEO: Održan protest protiv zagađenja vazduha u Srbiji, okupljeni uz zvižduke i povike "Lopovi" ostavili zahteve Vladi

Izvor: 
021/N1 Ned, 10/01/2021 - 15:30


Protest protiv zagađenja vazduha u Srbiji održan je danas u Beogradu.

Kolona okupljenih građana prvo je blokirala saobraćaj u Nemanjinoj ulici. 
 
Čule su se brojne pištaljke i uzvici "Lopovi!". Okupljeni su nosili i transparente "Za Srbiju bez smoga", "Zdrav vazduh, zdrava deca", "Protiv vlasti koja vrši ekocid"...
Kolona je sa Slavije krenula niz Nemanjinu do zgrade Vlade, gde je ostavila zahteve za usvajanje mera protiv zagađenja vazduha i adekvatnog informisanja javnosti o tom problemu koji ugrožava zdravlje i živote.
 
Eko straža je pozvala građane da daju podršku čitavom setu njihovih zahteva, među kojima su ključni da se obezbedi sistematsko, kontinuirano i transparentno praćenje svih relevantnih parametara zagađenja vazduha na celoj teritoriji Srbije, da se javnost pravovremeno i tačno informiše o zagađenosti vazduha i posledicama izloženosti, i to putem  sredstava javnog informisanja i "zvaničnih kanala vlasti".
 
Na listi zahteva učesnika protesta je i vraćanje na posao Milenka Jovanovića, koji je do nedavno bio načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, a traži se i krivična odgovornost za iznošenje netačnih i zdravstveno opasnih informacija vezanih za zagađenje vazduha. 
 
Jedan od vodećih ekoloških aktivista i lider pokreta "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je da više niko neće trovati građane Srbije. On je pozvao okupljene da se pobune protiv svih štetnih projekata koji se sprovode.MarketingNajnovije vesti