• VIP sekjuriti: Ne štitimo objekte MUP-a već njihovu okolinu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Konzorcijum „V.I.P. security“ saopštio je da nije tačno da njegovi zaposleni štite objekte Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, „već štite perimetar objekata koji se tiču parking-prostora, ulaza i izlaza, propuštanje vozila, dok samu unutrašnjost objekata i dalje čuvaju pripadnici MUP-a“.
     
    U saopštenju se navodi da takođe „nisu tačni navodi u medijima da se cena angažovanja nakon davanja ponude konzorcijuma koji je učestvovavao u javnoj nabavci povećala za 100 dinara pre potpisivanja ugovora s Ministarstvom o tome“.
     
    Po navodima „V.I.P. security“, „u ugovoru o javnoj nabavci koji je potpisan na osnovu okvirnog sporazuma, od 4. decembra 2019, između ostalog se definiše i cena radnog sata koja iznosi 490 dinara po radnom satu, bez obračunatog PDV-a“.
     
    U saopštenju se navodi i da „u okviru konzorcijuma posluju firme koje imaju višegodišnje iskustvo i praksu u radu s ministarstvima unutrašnjih poslova širom Evrope, koji se ogledaju u ‘outsourcingu’ poslova, ne samo u pružanju usluga privatnog obezbedjenja, već se bave i poslovima koji po svojoj prirodi ne predstavljaju suštinu policijskog posla, među kojima su izdavanje ličnih dokumenata, transport osuđenika, uzimanje otisaka od osumnjičenih“.
     
    Podsećamo da je predsednik Sindikata zaposlenih policije (SZP) Dejan Đukić nedavno ukazao na to da zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Ulici kneza Miloša u Beogradu obezbeđuje privatna firma.
     
    „Nedavno smo primetili da privatno obezbeđenje stoji i obezbeđuje zgradu MUP-a u Ulici kneza Miloša. Smatram da je to skandalozno, ponižavajuće za sve pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije“, rekao je Đukić za „Politiku“.
     
    Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović 27. decembra izjavio da se razmatra pilot projekat u okviru kojeg bi radnici firmi za privatno obezbeđenje bili angažovani na poslovima fizičkog obezbeđenja objekata MUP-a, tamo gde je to moguće. 
     
    Iako je Stefanović tvrdio da će se time uštedeti novac građana, podaci iz javne nabavke pokazuju suprotno, objavio je „Danas“, navodeći da radni sat pripadnika privatnog obezbeđenja košta oko 7,5 odsto više nego radni sat policajca. 
     
    Prema podacima iz javne nabavke, objavio je taj list, radni sat pripadnika privatnog obezbeđenja koji čuva zgradu MUP-a u Ulici kneza Miloša u Beogradu koštaće državu 490 dinara, bez PDV-a. Uz porez, iz budžeta će se za sat njegovog rada izdvajati 588 dinara. 
     
    S druge strane, objekte koji nisu od vitalnog značaja najčešće obezbeđuju početnici i policajci pred penziju, a njihova prosečna plata je 60.000 dinara. Kada se dodaju porezi i doprinosi, oni državu mesečno koštaju 97.500 dinara, odnosno 547 dinara po satu. 
     
    Kako je pisao Insajder, posao obezbeđenja MUP-a u Kneza Miloša dobio je konzorcijum firmi među kojima je i „BPS security“, firma u vlasništvu Milene Vuković, bivše državne sekretarke MUP-a. Ona je ministarstvo napustila u januaru 2016. godine.

    Konzorcijum „V.I.P. security“ saopštio je da nije tačno da njegovi zaposleni štite objekte Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, „već štite perimetar objekata koji se tiču parking-prostora, ulaza i izlaza, propuštanje vozila, dok samu unutrašnjost objekata i dalje čuvaju pripadnici MUP-a“.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]