• Više od 200 hiljada Vojvođana ima srpski i mađarski pasoš

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Više od 200.000 stanovnika Vojvodine pored srpskog državljanstva ima i mađarsko.
     
    Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da u Vojvodini „gotovo nema Mađara koji nema dvojno državljanstvo“, prenela je TV „Panon“.
     
    S obzirom na to da Srbija ima blagonaklon stav prema dvojnim državljanstvima i od 2007. godine ima zakon koji uređuje tu oblast, za mađarski pasoš su zainteresovani i građani drugih nacionalnosti. Jedan od dokaza je to što je u Novom Sadu pokrenut veliki broj kurseva mađarskog jezika već u prvim godinama primene zakona. Za većinu najveća prepreka je bila i ostala da na brzinu nauče jezik. Mađarska štampa je ranije pisala o pokušajima podmićivanja mađarskih činovnika, kao i o sklopljenim fiktivnim brakovima.
     
    Podsetimo, 26. maja 2010. godine poslanici Mađarskog parlamenta podržali su zakon o dvojnom državljanstvu po pojednostavljenom postupku. Rezultat toga je da danas Mađarska ima više od 1,1 milion novih državljana. Dvojno državljanstvo mogu tražiti ne samo zagranični Mađari, nego i građani drugih nacionalnosti pod uslovom da znaju mađarski jezik (traži se srednji nivo znanja), kao i da imaju pretka koji je nekada imao mađarsko državljanstvo.
     
    Za brojne stanovnike Vojvodine koji nisu mađarske nacionalnosti pasoš Mađarske otvara put ka EU.
     

    Više od 200.000 stanovnika Vojvodine pored srpskog državljanstva ima i mađarsko.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija