• Vučić: Ako ne prihvatimo plan, sledi prekid evrointegracija, povlačenje investicija i druge mere

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da mu je predočeno da će, u slučaju odbijanja plana EU za Kosovo, posledice biti prekid evrointegracija, kao i zaustavljanje i povlačenje zapadnih investicija.

    Govoreći o sastanku u Beogradu u petak sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije, Vučić je rekao da mu je „jasno rečeno“ da Srbija neće moći da napreduje ako ne bude sarađivala po pitanju Kosova.

    „U drugoj rečenici su mi rekli da moramo da prihvatimo plan, a da ćemo se u suprotnom suočiti sa prekidom procesa evrointegracija, pod jedan. Pod dva, sa zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija i pod tri, sa sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koje će naneti veliku štetu Srbiji“, kazao je Vučić.

    Naveo je da mu je to „ponovljeno tri puta tokom razgovora“ i dodao da je „svaki put veoma snažno reagovao“.

    „Iako sam mogao da reagujem emotivno, da kažem ‘skloni se, napusti ili ih izbaci’, moj posao je da brinem o državi“, rekao je Vučić.

    Prema njegovim rečima, plan EU za Kosovo, koji su mu doneli zapadni predstavnici, faktički je postao novi pregovarački okvir za Srbiju u procesu evrointegracija.

    Tokom obraćanja javnosti, Vučić je rekao da su sve zemlje članice EU prihvatile taj plan, uključujući pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, „jer su im objasnili da nema eksplicitnog priznanja nezavisnosti Kosova iako su prikrili činjenicu da postoji implicitna obaveza da se Srbija ne protivi ulasku Kosova u UN“.

    „Oni su to svi prihvatili i plan je faktički, ne i formalno, postao novi pregovarački okvir za Srbiju“, kazao je Vučić.

    Naveo je da sledi velika borba za Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da očekuje da u narednih nekoliko meseci ona bude formirana.

    Istakao je da ta zajednica ne može biti na nivou nevladine organizacije jer ona ima 22 principa potpisana u Briselu, koja je potpisao tadašnji predsednik vlade Kosova Isa Mustafa i u njima postoje ciljevi i organizacija.

    Vučić je naveo da su tu jačanje lokalne demokratije, privrede, obrazovanja, zdravstvena i socijalna zaštita, urbano planiranje, poboljšanje uslova života povratnika, zastupanje zajedničkog interesa, kao i jasna odredba o pravu Srbije da finansira funkcionisanje i rad ZSO.

    „Sada sledi velika borba za ZSO, oni će pokušavati da kažu da 21 od 22 principa nisu u skladu sa ustavom, ali ja sam video odlučnost Amarikanaca da se to sprovede i to u mesecima pred nama očekujem da bude urađeno“, rekao je Vučić.

    Najavio je da će u narednim danima sve poslaničke grupe obavestiti o evropskom predlogu za rešenje pitanja Kosova i da će tražiti veće učešće skupštine i vlade.

    Rekao je da se ni danas ni sutra neće dogoditi bilo šta, a kada Srbija bude suočena sa konačnim zahtevima po pitanju Kosova, onda će se o tome izjašnjavati i skupština i narod možda, a i sve ostale institucije.

    „Već narednih dana pozvaću da obavestim sve predstavnike poslaničkih grupa koji žele da čuju, siguran sam da će biti i onih koji ne žele pošto sve znaju i obavestiću ih kako je sve zaista teklo, šta su namere, tražićemo značajniju ulogu parlamenta i vlade“, rekao je Vučić.

    On je istakao da „uvek sasluša mišljenje i Srpske pravoslavne crkve i ostalih verskih zajednica, a da u svakom slučaju predstoji težak period i biće potrebno mnogo rada da se sve prevaziđe“.

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da mu je predočeno da će, u slučaju odbijanja plana EU za Kosovo, posledice biti prekid evrointegracija, kao i zaustavljanje i povlačenje zapadnih investicija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]