• Vučić: Bićemo izloženi do sada najvećim pritiscima za Kosovo i Metohiju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras u obraćanju javnosti da će Srbija i on biti izloženi do sada najvećim i najtežim pritiscima spolja i poručio da neće priznati Kosovo, niti odustati od zahteva za formiranje ZSO.

    Vučić je istakao da su Srbi 10 godina poštovali dogovor i Briselski sporazum, dok Albanci nisu i da sada Aljbin Kurti kaže da je zahtev za formiranje ZSO u dijalogu detinjasta želja i da to možemo da dobijemo samo ako priznamo Kosovo.

    „Pošto ćemo biti izloženi takvom pritisku bez obzira na cenu da li da ih priznamo ili dopustimo ulaz u UN – nisam toliko glup koliko nekim izgledam i neću to prihvatiti. Ne pada mi napamet, moraće da ispune ono što su potpisali u Briselskom sporazumu“, istakao je Vučić.

    Kako je rekao, biće i on i cela Srbija izloženi žestokim napadima i pritiscima spolja, ne samo hibridnim ratom kojem smo bili izloženi i do sada, već do sada najvećim i najtežim mogućim pritiscima.

    „I to mogu da očekujem već od 17. decembra kada budu predstavnici Nemačke, Francuske, Amerike i Brisela budu u Beogradu i kada mi budu ‘objasnili’ kako moramo da se ponašamo i ako ne šta će da budu posledice“, rekao je Vučić.

    Vučić je pokazao dokumenta koja potvrđuju da se prethodnih godina radilo na izradi statuta ZSO i da to nisu nikakve detinjaste stvari, kako ih naziva Kurti.

    Predsednik Vučić je rekao da je pripremio za medije sve Kurtijeve izjave faktografski u kojima krši međunarodno pravo i Brislekski sporazum, kako bi se videlo šta se sve dešavalo na KiM.

    Kazao je da je EU 2015. u svom zvaničnom izveštaju o napretku za ceo region, u posebnom izveštaju za Kosovo u tački 5. o normalizaciji navela da je napravljen progres sa zajednicom većinskih srpskih opština, a 4. aprila 2018. se kaže se da je Kosovo donelo mandat da Upravljački tim počne sa pisanjem statuta ZSO.

    Zatim je pokazao pismo Upravljačkog tima koje je upućeno Miroslavu Lajčaku 18. aprila 2022. kojim ga obaveštava šta je napravljeno po tom pitanju.

    „I sada ulazimo u 2023. i oni kažu da su to naše detinjaste igrarije, ali svakog dana traže od Srba da se vrate u kosovske institucije, što je sve zasnovano na Briselskom sporazumu“, naveo je Vučić.

    Priština prekršila sve sporazume, 15. decembra podnosi zahtev za članstvo u EU

    Predsednik Vučić rekao je večeras da je Priština pogazila Vašingtonski sporazum u potpunosti i da će 15. decembra i zvanično u Briselu podneti zahtev za članstvo u EU.

    „To je veoma neprijatan događaj i predstavlja rušenje Vašingtonskog sporazuma. Posle zahteva za članstvo u Savetu Evrope sada će uz fanfare podneti i zahtev za članstvo u EU“, rekao je večeras Vučić u obraćanju javnosti.

    On je rekao i da je tim povodom uputio pisma predsednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, jer u skladu sa članom 49 ugovora o EU, kako je istakao, prijem u EU mogu da traže samo suverene države, a ne one koje to nisu.

    Vučić je precizirao da je lična pisma uputio sa različitim sadržajem uputio liderima Grčke, Rumunije, Kipra, Slovačke i Španije u kojima ima svega nekoliko istih rečenica.

    „Svima se zahvaljujem što pružaju Srbiji podršku u teritorijalnom integritetu, što obezbeđuje mir u regionu i ukazao na činjenicu da naša je zajednička borba na poštovanju međunarodnog prava i Povelje UN jedini princip“, rekao je Vučić i upozorio na presedane i na pogubnost kršenja međunarodnog prava.

    On je izrazio uverenje da će njegova pisma prijateljima nešto značiti, iako kako kaže, zna da će značiti manje od poruka iz Berlina ili Pariza, Vašingtona.

    Ponovio je da po članu 49 samo suverene države mogu podneti zahtev za članstvo, a kako je istakao Kosovo to nije.

    Vučić je rekao da očekuje da će se ovih pet zemalja principijelno izjasniti i preneo da im je ukazao i na to šta je Priština radila u poslednje vreme kako bi im i to bio dodatni argument.

    Istakao je da Priština više ne poštuje ni Vašingtonski ni Briselski sporazum.

    Ukazao je da je Srbija u hendikepiranoj i teškoj poziciji i u užasnoj situaciji, ali da ima slobodarskih zemalja kojima je međunarodno pravo iznad svega.

    On je rekao da je ova godina bila rekordna po incidentima koje je Aljbin Kurti izazvao i u kojima su hapšeni Srbi i njihova imovina ugrožena.

    Uputićemo zahtev Kforu za raspoređivanje srpske vojske i policije na KiM – bez iluzija da će taj zahtev biti prihvaćen

    Predsednik Alekdandar Vučić izjavio je večeras da je usaglašen tekst kojim će u skladu sa Rezolucijom 12 44 Srbija uputiti zahtev Kforu da obezbedi raspoređivanje srpske vojske i policije na KiM dodajući da nema iluzija da će taj zahtev biti prihvaćen.

    Vučić je tokom obraćanja kazao da je danas usaglašen tekst kojim će, u skladu sa Rezolucijom 12 44, uputiti zahtev komandantu Kfora da obezbedi raspoređivanje vojske i policije Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije dodajući da će odluka Vlade biti doneta u ponedeljak ili utorak.

    „Rezolucijom SB UN 12 44 potvrđeno je da će dogovorenom broju policijskog i vojnog osoblja Srbije biti obezbeđeno da se vrati na Kosovo kako bi obavljao funkcije kako su navedene u Aneksu 2. Do danas sa Kforom nisu vođeni pregovori o povratku vojske i policije Srbije na Kosovu i Metohiji“, kazao je Vučić.

    Rezolucija SB, kako kaže, nedvosmisleno govori da ne može da bude drugačijeg tumačenja, već mora da bude prihvaćen taj zahtev.

    Međutim, kako kaže, nema nikakvih iluzija i zna da će taj zahtev da odbiju.

    „A moraju da prihvate jer je pravnički jezik vrlo precizan, ali je dobro da pošaljemo da nam ne bi rekli da nikada nismo tražili i da nikada na vladi niko nije smeo ni da pita jer su nam držali sekire nad glavom jer ako pitate to znate da vam sledi najstrašniji hibridni rat protiv vas i vaše vlade“, dodaje.

    Rezolucijom SB se potvrđuje da će Vojsci i policiji Republike Srbije biti dopušten povratak na KiM radi obavljanja određenih funkcija, kaže predsednik i ističe da stoga to ne predstavlja mogućnost, već je to obaveza za Kfor.

    „Mi nikakvih iluzija nemamo da će prihvatiti, oni će naći bezbroj razloga i saopštiti nam da Kfor to kontroliše iako na to nemaju pravo. Onda ćemo tražiti nove pravne poteze kojima će se Srbija rukovoditi u budućnosti“, navodi.

    Prema njegovim rečima, formalno – pravna borba Beograda tek predstoji.

    „Mi smo pokazali svaku želju za kompromisom, učinili bezbroj ustupaka, a oni su učinili sve da onemoguće život Srbima na KiM“, kazao je.

    Srbi shvatili da ih čeka hapšenje i zato su reagovali

    Srbi na severu Kosova i Metohije su reagovali na hapšenje Dejana Pantića jer su shvatili da mogu da čekaju samo dan kada će neko da dođe po njih, kada se pojavi neki navodni svedok i da će završiti iza rešetaka, kazao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

    „Danas je na Kosovu i Metohiji uhapšen Dejan Pantić. Uhapsile su ga snage Kosovske policije (KPS). Otac je troje dece. On je do skora nosio uniformu KPS, a neki bi ljudi rekli ‘neverovatna aktivnost albanskih policajaca’. Optužili su ga takozvani ministar unutrašnjih poslova Svečija i neki drugi za terorizam“, objasnio je on.

    Uhapšen je, preneo je, zbog događaja koji se dogodio kada je bio Samit u Tirani, kada su pokušali da upadnu u Opštinsku izbornu komisiju (OIK).

    Zamislite počinio je krivično delo terorizma, zato što živi u toj zgradi Tri solitera u kojoj je OIK, a nosio je namirnice u svoj stan gde živi sa porodicom, objasnio je Vučić.

    Preneo je da je razgovarao sa suprugom Dejana Pantića, Suzanom.

    „Naše službe su veoma ozbiljno ispitale ceo slučaj. Razgovarao sam sa međunarodnim partnerima, ukazao na apsolutnu bezobzirnost onih koji su akciju sproveli, kojom su apsolutno ugrozili mir“, istakao je on.

    Vučić je naglasio da se Pantić nalazi, u protivpravno, suprotno Brisleskom sporazumu i normama međunarodnog javnog prava i njihovim zakonima, u bazi, koja je na otetoj teritoriji Srba u Leposaviću.

    Na to su reagovali Srbi koji su shvatili da mogu samo da čekaju dan kada će neko da dođe po njih, kada se pojavi neki svedok i da će završiti iza rešetaka, objasnio je Vučić.

    Mržnja prema Srbima bez granica, uzimaju vino sa prstom na obaraču…

    Predsednik Vučić istakao je večeras da se Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju sa ogromnim pritiscima, i da mržnja prema srpskom narodu na KiM ide do krajnjih granica.

    Tako je podsetio da se u Velikoj Hoči dogodio napad na celu enklavu, a ne samo na kuću Srđana Petrovića njegovih roditelja i dece, dodajući da srpske sluge Aljbina Kurtija treba da znaju, kada govore da mu oteto vino treba vratiti, da je to vino uništeno.

    Da ne pričaju gluposti i da ne obmanjuju svoj narod, ako ih već nije sramota to što služe one koji bi da okupiraju i proteraju Srbe sa KiM, rekao je Vučić.

    Najavio je da će sutra razgovarati sa Srđanom Petrovićem, te da će mu država pomoći koliko je moguće da njegova porodica opstane u Velikoj Hoči.

    Kako bi ukazao kakva je zapravo atmosfera na KiM i sa čime se sve Srbi suočavaju, i pokazao dokle ide mržnja prema srpskom narodu, predsedik je pokazao nekoliko fotografija iz Velike Hoče, u vezi sa slučajem porodice Petrović.

    Na slikama se, između ostalog, vidi i Srđanov otac, u invalidskim kolicima, a što nije smetalo da njegova porodica i kuća bude napadnuta.

    Oni su se zabrinuli što su na nekoliko flaša pronašli akciznu etiketu Republike Srbije, iako ga nisu zatekli da je prodavao. To je bio razlog da čoveku unište život i da ga maltretiraju, naveo je predsednik Srbije.

    Ukazao je da su na sve to, a kako bi Srbi bili dodatno poniženi, pripadnici albanskih jedinica KFOR-a, čuvali i kontrolisali da li je sa zaplenjenim vinom sve urađeno kako treba, podsetivši da je Albanija tek odnedavno članica NATO.

    Ti veliki junaci su, uz specijalne snage sa dugim cevima, poslali i albanske pripadnike KFOR-a. A, specijalne snage Prištine, došle su da istovaruju vino sa prstom na obaraču, rekao je Vučić.

    Ukazao je i da Priština obmanjuje sve da je to samo rutinska akcija policije.

    Dodao je da je zatim slučajno KFOR upao u obdanište Naša radost,

    Specijalno vozilo ROSU je, kao slučajno upalo u obdanište u Leposaviću, a nemaju pravo da u bilo šta uđu na severu KiM bez odobrenja četiri gradonačelnika, makar i u tehničkoj službi, dok neko ne preuzme njihov posao. Toliko o pravu i pravdi i onima koji ih štite, poručio je predsednik Srbije.

    Takođe, tome je dodao i upad 300 specijalaca u severnu Kosovsku Mitrovicu, sa oružjem.

    I onda oni nekoga nazivaju teroristima i ponovo prst na obaraču, pod punom ratnom opremom , konstatovao je Vučić i dodao da je obmana i da su došli da čuvaju nekoga u multietničkim sredinama, jer nikakvih incidenata nije bilo.

    „Koga lažete?“, upitao je Vučić.

    Ukazao je i na pisanje albanskog portala na KiM, Indeks onlajn, koji se, kaže, sami hvale upadom specijalnim jedinicama i oklopnim vozilima, gde se pojavljuje čovek po imenu Neziri, a koji je, kaže Vučić, danas heroj zato što ga je pogodilo staklo kada su razbijali prostorije opštinskih izbornim komisija.

    Veliki junak iz Uroševca. A, taj čovek je boravio i u Zvečanu Kojim povodom? Ponovo kršenje Briselskog sporazuma. Ko ga je ovlastio da bude tamo, koga su pitali Zbog čega? Što nas niste obavestili, rekao je Vučić i pokazao još jednu fotografiju, iznad Brđana, na kojoj su dva vozila i specijalci sa dugim cevima.

    Ovo je sve samo mali deo iz arsenala obmana, pritisaka i napada na Srbe na Kosmetu, rekao je Vučić.

    Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras u obraćanju javnosti da će Srbija i on biti izloženi do sada najvećim i najtežim pritiscima spolja i poručio da neće priznati Kosovo, niti odustati od zahteva za formiranje ZSO.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija