Foto: pixabay
Srbija

Zatvaranja granica do kraja sezone neće biti?

Izvor: 
Dnevnik.rs Sre, 21/07/2021 - 09:40


Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić smatra da, i pored pooštravanja epidemioloških mera u mnogim turističkim zemljama, one do kraja sezone neće zatvarati granice, ali je, kaže, moguće da će se uslovi ulaska i boravka menjati u zavisnosti od situacije.

Seničić je za Tanjug izjavio da za sada nema nikakvih najava da će biti zatvaranja granica, a to je, kako ističe, najvažnije.

„Nemamo ni indicije da će uslovi biti takvi da će značajno uticati na boravak turista. Recimo, najnovije mere u Grčkoj u najvećem delu se ne odnose na turiste jer se, pre svega, bave zatvorenim prostorima, a dole je lepo vreme i turisti najviše vremena provode na otvorenom, pa ih ovo ne pogađa”, kaže sagovornik Tanjuga.

On ističe da je za sada samo jedno ostrvo u Grčkoj uvelo policijski čas - Mikonos, ali da tamo nema naših turista u većem broju. Prema njegovim rečima, najveći broj zaraženih je u velikim gradovima, Atini i Solunu, dok je u turističkim regionama samo poneko od lokalnih stanovnika zaražen.

„Nemamo informacije da je bilo ko od naših turista sada zaražen, ne samo u Grčkoj nego i inače”, navodi Seničić.

On ocenjuje da, i ako bude pogoršanja situacije i pooštravanja mera za ulazak u narednom periodu, one neće pogađati ljude koji su vakcinisani dok je za ostale moguće da, recimo, antigenski testovi ne budu prihvaćeni.

„To je samo mogući scenario, pa da ostanu samo PCR testovi, ali kada je reč o Grčkoj, recimo, tu imamo uhodanu situaciju s kolegama iz Severne Makedonije, gde se može brzo vrlo i jeftino uraditi PCR test i dobar deo putnika to već koristi prolazeći kroz Makedoniju”, objašnjava Seničić.

On dodaje da na celu situaciju utiče i to što su ljudi zbog okolnosti koje se menjaju iz dana u dan postali nepoverljivi i razmišljaju da li da uopšte putuju na dalje destinacije i tvrdi da je to jedan od razloga zbog kojih je u ovom trenutku iskorišćeno tek oko 40 odsto zamenskih putovanja.

Navodi da je u Albaniji i Crnoj Gori posećenost u odnosu na ranije godine, pre svega 2019, već velika zato što ulazak u te zemlje nije ničim uslovljen.

„U Crnoj Gori imamo povećanje od oko 30 do 40 odsto u odnosu na 2019, a u Albaniju 200 odsto. Ono je tako veliko jer je 2019. veoma malo naših turista išlo u Albaniju na letovanje, a ove godine je već do sada u toj zemlji bilo između 40.000 i 50.000 turista iz Srbije „, rekao je Seničić i dodao da se očekuje da će do kraja sezone biti dostignut broj od oko 70.000.

Za razliku od Albanije i Grčke, broj letovanja u Egiptu i Turskoj je na nivou oko 40 do 50 odsto broja iz 2019. godine.

„Bilo je dosta čarter letova za ove zemlje, ali u Turskoj utisak ove sezone malo kvari to što je veoma malo gostiju iz Rusije. To je uzrokovalo zatvaranje određenih hotela jer se hotelijerima ne isplati da otvaraju za malo ljudi, zbog čega smo imali promene boravka u određenim hotelima za naše goste”, kaže Seničić.

Da se ne očekuje smanjenje broja turista koji će na godišnje odmore van granica Srbije kažu i u Turističkoj agenciji “Salvador travel”. Kako ističu, iz Grčke stižu uveravanja da se ne planira promena uslova za ulazak turista iz Srbije u ovu zemlju.

- U odnosu na 2019. godinu je manje turista i tako će biti sve dok su na snazi određeni uslovi za ulazak u neku zemlju. Najveće interesovanje naših turista je za Tursku - gde je uslov genski test ili PSR test ili potvrda o vakcinaciji, te Egipat gde je za ulazak potreban ili PCR test ili potvrda o vakcinaciji - kažu u ovoj agenciji.

Italiju i Španiju nećemo videti

Italiju i Španiju, po svemu sudeći, ovoga leta nećemo videti jer, kako kaže Aleksandar Seničić, Španija jeste otvorila granice i dozvolila dolazak turista pod nekim posebnim uslovima i mi čak imamo privilegiju jer smo još u zelenoj zoni Evropske unije. Kada bismo imali čarter letove za tu zemlju, turisti iz naše zemlje bi bez ikakvih uslova mogli ući u Španiju, ali takvih letova nema, pa je ta mogućnost neiskorišćena.

Što se Italije tiče, naš sagovornik kaže da je ona još zatvorena i da je pomerila rok za vraćanje novca za zamenska putovanja na 2023. godinu, što može i turističkim agencijama da predstavlja veliki problem kada u januaru budu morale da vraćaju novac putnicima.
MarketingNajnovije vesti