• Završeni prijemni za specijalizovana odeljenja škola: Navala na IT smerove

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Završeni su prijemni ispiti za upis nadarenih učenika u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola.
     
    Prijemni je položilo 6.709 učenika, a u odeljenjima za IT, matematiku, geografiju, istoriju, fiziku, biologiju, hemiju, umetničkim mesta ima za 5.041 kandidata, piše Euronews Srbija
     

    Prekobrojni ne treba da brinu, jer mesta ima u ostalim odeljenjima gimnazija i srednjih stručnih škola.

    Nadarene đake čeka i polaganje male mature koja je zakazana za 27, 28. i 29. jun. Tek nakon toga, kada se saberu rezultati sa završnog i prijemnog ispita, mogu upisati željenu školu.
     
    U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da je najveće interesovanje bilo za IT odeljenja, da je prijemni položilo 1.175 kandidata, a da mesta ima za 1.140 učenika.
     
    Veće je interesovanje i za sportska odeljenja u gimnazijama. Prosvetne vlasti su za narednu školsku godinu povećale broj odeljenja (za tri), te ih je sada ukupno 16. Na 460 mesta je 726 učenika predalo sportsku dokumentaciju. Najveće interesovanje je u Sportskoj gimnaziji u Beogradu gde je za 160 mesta sportsku dokumentaciju predalo 405 učenika, navodi se u tekstu Euronews Srbija.
     
    Veliko je interesovanje i za bilingvalna odeljenja i to za nastavu na engleskom jeziku. U Desetoj beogradskoj gimnaziji mesta ima za 30 učenika, a prijemni je položilo 119 đaka, dok u Nišu i Novom Sadu na jedno mesto konkurišu dva učenika.
     
    I u Vazduhoplovnoj akademiji je veći broj učenika položio prijemni u odnosu na broj đaka koji primaju u bilingvalna, engleska odeljenja. Veliko interesovanje je i za francusko odeljenje u Trećoj beogradskoj gimnaziji gde je 59 učenika položilo prijemni ispit, a mesta ima za njih 30.
     
    „Poraslo je interesovanje i za scenske i audio-vizuelne umetnosti. Od ove godine imamo odeljenje i na mađarskom jeziku i tu je veliko interesovanje, imamo duplo više kandidata nego mesta“, kažu u Ministarstvu prosvete.
     
    Konkursom za upis učenika u prvi razred srednje škole u Srbiji za školsku 2022/2023.godinu  predviđeno ukupno  74.982 mesta, od čega je 56.750 mesta u srednjem stručnom obrazovanju, dok je 18.232 mesta obezbeđeno za učenike koji žele da upišu gimnaziju. 
     
    Počelo je štampanje testova za malu maturu u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Čitav proces obavlja se u skladu sa najstrožim bezbednosnim procedurama, a pristup prostorijama imaju samo ovlašćena lica.

    Završeni su prijemni ispiti za upis nadarenih učenika u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Promenljivo oblačno i toplije

    Od danas sve toplije, samo ujutru ponegde slab mraz. Tokom dana promenljivo oblačno, sa dužim sunčanim intervalima. U brdsko-planinskim predelima moguća je kratkotrajna kiša. Najviša dnevna […]

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]