• DESET GODINA EMISIJE „MAKEDONSKO SONCE“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pročitajte tekst na makedonskom jeziku.

    17. decembra 2006. godine, na javnom servisu RTV Vojvodine, počela je da se emituje emisija na makedonskom jeziku „Makedonsko sonce“.

                To je kolažna, polučasovna emisija koja može da se gleda na drugom programu na TV Vojvodina, premijerno nedeljom u 18 časova i reprizno utorkom u 10 časova. Deo priloga, koji su prevedeni na srpski jezik, je zastupljen i u emisiji „Paleta“, koja se emituje svakog trećeg ponedeljka u 10 časova na RTV1.

                Sa ciljem da se obuhvate sve aktivnosti Makedonaca u južnom Banatu, posebno u opštini Pančevo, gde je 1946. godine doseljen veći broj pripadnika ove nacionalne zajednice, 2012. godine je u dopisništvu u Pančevu počeo sa radom i deo redakcije emisije „Makedonsko sonce“.

                Na realizaciji emisije rade urednik, Zlatko Jankulovski iz Novog Sada i novinarka, Liljana Lazareska, sa tehničkom podrškom snimatelja, Seada Bogućanina iz Pančeva.

                Obrađuju se teme iz svih segmenata života Makedonaca u Vojvodini. Posebna pažnja se posvećuje problemima sa kojima se suočavaju, radu i uspesima koje postižu na svim poljima, a posebno u negovanju jezika i kulture, čuvanju tradicije i običaja. Redovno se prate i aktivnosti makedonskog Nacionalnog saveta, novinsko-izdavačke ustanove „Makedonski informativni i izdavački centar“, udruženja i asocijacija.

                -Urednik Zlatko Jankulovski zajedno sa koleginicom Liljanom Lazareskom uspeva da od polučasovne emisije napravi mali javni servis u kome su obuhvaćeni događaji iz Makedonije i sve ono što se dešava u makedonskoj zajednici. Emisija „Makedonsko sonce“ je profesionalno dobro urađena, ništa ne treba da se doda, jedino je potrebna veća saradnja od strane potencijalnih sagovornika, istakao je Atila Marton, glavni i odgovorni urednik drugog programa na TV Vojvodina.

                U proteklih 10 godina pripremljeno je 500 emisija u kojima je prikazano više od 1500 priloga raznih tema. Posećena su skoro sva mesta gde žive i rade Makedonci u Vojvodini, Beogradu, ali i u centralnoj Srbiji.

                -Za realizaciju naše emisije svakako imamo i veliku pomoć naših kolega koji nam pružaju moralnu i tehničku podršku. Zahvaljujući radu naše ekipe u dopisništvu u Pančevu popravio se kvalitet emisije, a sa tim je i porasla gledanosti, rekao je Zlatko Jankulovski.

    Gledaoci ove emisije imaju mogućnost da uživaju i u muzičkom delu, gde su  naizmenično raspoređena makedonska narodna i zabavna muzika, kao i muzika za decu

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija