Srpski

PROSLAVILI PRAZNIK ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U VOJLOVAČKOJ CRKVENOJ OPŠTINI

Izvor: 
Alena Kulik Pon, 07/11/2016 - 08:47

Pročitajte tekst na slovačkom jeziku.

U nedelju, 06. novembra, u crkvenoj opštini u Vojlovici održano je svečano bogosluženje na kome su vernici izrazili svoju zahvalnost Gospodu Bogu za blagoslov, negu, dobročinstvo i darove koje su u toku godine dobili. Teže bi nam se živelo, kada ne bi imali šta da stavimo u usta. Imamo veliki razlog zbog čega treba Gospod Bogu da zahvalimo. To je veliko čudo, kada čovek u zemlju zaseje malo seme, a po nekoliko meseci na njivi bere plodove i  žetvu.

 

Našu pažnju danas želimo da uputimo na duhovne plodove i blagoslov, koje u toku godine dobijamo. Ovo nisu male stvari. To su ogromni plodovi koje dobijamo od Gospoda, a koje nam omogućuju da živimo život vredan truda.

 

Za ukrašavanje crkve ove godine bile su zadužene vezilje Slovačkog kulturno-prosvetnog društva Detvan. Kao i svake godine vredne ruke žena pripremile su izložbu raznih plodova, voća i povrća, koji su veliko bogatstvo i telesna potreba svakog čoveka u toku cele godine. Bez njih ne bi bio ni život. I ovog puta u zajedničkoj organizaciji izložba je bila uspešna, za koju mogu vernici takođe biti zahvalni. Predivno ukrašenu crkvu posetio je veliki broj vernika koji su te svečane nedelje pesmom i molitvom zahvaljivali za sve plodove zemlje. Sa zanimljivim programom su se uključila i deca sa veronauke koja su izvela recitacije, molitve i dve pesme zajedno sa svojim veroučiteljicama. Prisutnim vernicima sa svečanom liturgijom obratio i sveštenik Branislav Kulik koji je, sem o telesnim darovima, govorio i o onim duhovnim koji su nam svakodnevno potrebni. 

Prikladne svečane pesme zapevao je vojlovački crkveni hor pod dirigenstkom palicom Evke Breznik.

 

Bila je to svečana nedelja koja je utešila, ugrejala i razveselila duše svih vernika, svih ljudi koji poštuju ove Božije darove i trud svakog od nas. Osmeh na licu, poneka suza u oku, pogled zadovoljstva vernika... Razišli su se u miru u svoja domaćinstva na svečani ručak, za koji treba takođe svakodnevno zahvaljivati.

 

Projekat „Redakcija na jezicima nacionalnih manjina – 013info/2016" je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

slike_vesti-logoi-ministarstvo_kulture.jpgMarketingNajnovije vesti