Maska Foto: pixabay
Svet

Direktor SZO: Naredne godine kraj pandemije

Izvor: 
013info Sre, 22/12/2021 - 22:08Naredne godine mora biti kraj globalne pandemije kovida-19, izjavio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejezus na poslednjoj ovogodišnjoj konferenciji.
 

On je istakao da veruje u to, jer smo posle dvogodišnjeg iskustva "veoma dobro upoznali virus i imamo sredstva za borbu protiv njega", preneo je Politiko.

 
Projekcije Svetske zdravstvene organizacije, kazao je Gebrejezus, pokazuju da će do kraja prvog tromesečja naredne godine biti obezbeđene vakcine za sve punoletne građane sveta, kao i buster doze za rizične grupe.
"Za savladavanje pandemije, međutim, najvažnije je da oružje koje imamo koristimo efikasno i da vodimo računa o jednakosti, jer ako ne vakcinišeno ceo svet ne verujem da ćemo izaći iz ove situacije", poručio je prvi čovek SZO.
 
"Ono što mene brine je da li ćemo imati snage da završimo sa pandemijom, a verujem da hoćemo", kazala je Marija Van Kerhove, koja je na čelu tim SZO za borbu protiv pandemije.
 
Ona je istakla da stručnjaci SZO još uvek prate podatke kako bi utvrdili da li je omikron soj opasan koliko i prethodni, a pogotovo delta, dodavši da za sada još uvek ne može da se izvede potpuno pouzdan zaključak o tome.
 
 MarketingNajnovije vesti