• Dodela Nobelove nagrade za mir: Ko je sve dobija i koji su kriterijumi?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Norveški Nobelov komitet danas je dodelio Nobelovu nagradu za mir za 2022. godinu.

    Dobitnici su beloruski aktivista Aleš Beljacki, ruska organizacija za zaštitu ljudskih prava Memorial i ukrajinska organizacija Centar za građanske slobode.

    Testament Alfreda Nobela je predviđao da se Nagrada za mir dodeli osobi „koja je učinila najviše ili najbolje delo za bratstvo među narodima, za ukidanje ili smanjenje stalnih armija i za održavanje i promovisanje mirovnih kongresa“, a nagrada se dodeljuje svake godine, prenosi Danas.

    Tokom vremena, Nobelova nagrada za mir dodeljivana je kao priznanje za mnoge različite vrste mirovnog rada i koncepte mira.

    U najranijim godinama Nagrade za mir, tačnije do Prvog svetskog rata, nagrada je često dodeljivana pionirima organizovanog mirovnog pokreta.

    U međuratnim godinama fokus se pomerio na aktivne političare koji su nastojali da diplomatskim i međunarodnim sporazumima promovišu međunarodni mir, stabilnost i pravdu, ali su dodeljivane i nagrade za humanitarni rad.

    Od Drugog svetskog rata, Nagrada za mir se uglavnom dodeljuje da poštuje napore u četiri glavne oblasti: kontrola naoružanja i razoružanja, mirovni pregovori, demokratija i ljudska prava i rad usmeren na stvaranje bolje organizovanog i mirnijeg sveta.

    U 21. veku, Nobelov komitet je podržao napore da ograniči štetu izazvanu klimatskim promenama kao posledice čovekovog delovanja i opasnostima po životnu sredinu kao relevantne za Nagradu za mir.

    Prvu Nobelovu nagradu za mir 1901. godine su podelili Francuz Frederik Pasi i Švajcarac Žan Anri Dinan, a spisak svih lauretata možete pogledati i na zvaničnom sajtu Nobelove nagrade.

    Proces nominacije

    Sve žive osobe i aktivne organizacije ili institucije su kvalifikovani kandidati za Nobelovu nagradu za mir. Šta se smatra validnom nominacijom definisano je statutom Nobelove fondacije. Da bi nominacija bila validna, mora se predati najkasnije do 31. januara, a članovi Nobelovog komiteta mogu dodati još imena na listu tokom svog prvog sastanka nakon što se proces nominacije zatvori. 

     

    Nakon što se razmotre sve kvalifikovane nominacije, pravi se uži spisak najzanimljivijih i najvrednijih kandidata. Kandidati koji se nalaze u užem izboru podležu procenama i ispitivanjima koje vrše stalni savetnici Nobelovog komiteta, zajedno sa drugim norveškim ili međunarodnim stručnjacima.

     

    Nobelova nagrada se dodeljuje u pet kategorija – fizika, hemija, medicina ili fiziologija, književnost i mir.

    Norveški Nobelov komitet danas je dodelio Nobelovu nagradu za mir za 2022. godinu.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]