• Evropa: U Nemačkoj 353 nova slučaja zaraze, Italijani još ne otvaraju Siciliju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Nemačkoj je registrovano 353 novih slučajeva korona virusa čime je ukupan broj porastao na 179.717, saopštio je danas Institut Robert Koh.

    Prema najnovijim podacima u poslednja 24 sata preminule su 62 osobe, prenosi Rojters. Ukupan broj preminulih u toj zemlji je 8.411, navodi Institut.

    Sicilija duže zatvorena 

    Granice Sicilije biće zatvorene pet dana duže nego granice drugih regiona u Italiji pošto su lokalne vlasti uvele zabranu dolazaka turista do 7. juna u cilju sprečavanja šširenja virusa kovi-19 na tom ostrvu.

    Prema podacima lokalnih vlasti, kretanje Sicilijom nije ograničeno za građane tog regiona.

    Lokalni mediji navode da uprkos ranijim najavama o neophodnom „zdravstvenom pasošu“ po otvaranju granica, ipak po dolasku neće biti potreban negativan rezultat testa na virus kovid-19, ali će biti potrebno ostaviti podatke.

    U Italiji je od početka krize sa kovidom-19 zaraženo više od 230.000 ljudi, a oko 33.000 je preminulo od posledica tog virusa, od čega je na Siciliji do sada registrovano oko 3.400 pozitivnih i 272 preminulih.

    Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela mere opšteg karantina, a iz blokade postepeno izlazi posle oko dva i po meseca.

    U tri od dvadeset italijanskih pokrajina – Lombardiji, Pijemontu i Liguriji, epidemiološka situacija ponovo zabrinjava, prenosi novinska agencija Ansa.

    Broj preminulih u poslednja 24 sata je porastao u odnosu na prethodni dan, ukupno 117 osoba je umrlo od Covida19 saopštila je civilna zaštita, od toga u severnoj provinciji Lombardiji umrlo je 58 pacijenata.

    Porastao je, u odnosu na prethodni dan, i broj zaraženih ukupno 584 novih slučajeva.

    Podaci zabrinjavaju jer je za 3 jun predviđeno otvaranje među-regionalnih granica, naime od početka pandemije koronavirusom Italijani ne mogu putovati izvan svoje regije.

    Imajući u vidu epidemiološku situaciji u Lombardiji, pokrajini gđe je zaraza Covidom19 bila najviše raširena i još uvek je, predsednici drugih delova Italije su najavili mogućnost da ce Lombardijci moći dolaziti u njihove regije, ali uz potvrdu da nisu zaraženi.

    Sardinija gde, uz još 7 drugih pokrajina, nema zaraženih, je takvu meru već uvela i svi turisti koji dolaze na Ostrvo moraju imati potvrdu da su testirani negativno na koronavirus.

    Ministar za regionalne poslove Frančesko Boca rekao da je najava će Lombardijci moći dolaziti u druge regije, samo uz potvrdu da nisu zaraženi, protivustavna.

    Epidemiološku situaciju u Italiji komentarisala je, kako piše dnevni list „Il Fatto Quotidiano“, virusolog italijanskog porekla Ilarija Kapua, director „One helt Centra“, na Floridi.

    Po njenim rečima najnoviji rezultati o preminulim i zaraženim u Italiji su „rezultati ponošanja od pre 15 dana“ izjavila je .

    Virusolog tvrdi da od ponašanja građana zavisi hoće li virus nastaviti da cirkuliše i da li ce biti drugi talas pandemije.

    „Virus neće oslabiti sa toplim vremenom, i na žalost neće nestati. Ali ako nastavimo da primenjujemo zaštitne mere, nosimo maske, peremo ruke i držimo međusobnu distancu, moguće je da ne bude drugog talasa zaraze“, smatra Kapka.

    Po njenim rečima železnička mreža u pokrajini Lombardija je doprinela širenju zaraze „jer su vozovi, stari i prljavi“, sugerisala temeljnu dezinfekciju.

    Italijanski predsednik Serdžo Matarela posetiće 2. juna opštinu Kodonjo, u provinciji Lombadrija, gde su zabeleženi prvi slučajevi zaraze Covidom19, u Italiji i koja je tragični šampion po broju zaraženih i žrtava korone.

    Epidemiološka situacija u Austriji stabilna 

    Epidemiološka situacija u Austriji je stabilna, saopštio je ministar zdravlja Rudolf Anšober.

    Broj novozaraženih korona virusom se duže vreme kreće između 0,2 i 0,5 odsto, izjavio je minstar zdravlja Rudolf Anšober.

    „U proteklih 24 sata imali samo rast od 0,2 odsto. Podsetio bih da je rast sredinom marta rast bio na 54 odsto. Sada smo stabilni, sa rastom od 0,2 i 0,5 odsto. Mere koje smo preduzeli dale su rezultate“, rekao je Anšober.

    On je rekao da u Austriji svakog dana ima više osoba koje su se oporavile od virusa od broja novozaraženih.

    Juče je u toj zemlji zabeležno 37 novozaraženih i 58 izlečenih osoba. Broj aktivno obolelih i dalje pada, a trenutno ih je 674. Od toga je 107 hospitalizovano, dok je 30 osoba na intenzivnoj nezi.

    Ukupno je, od početka epidemije korona virusa u Austriji, obolelo 16.543 osoba, 15.228 je izlečeno, dok je umrlo 645 osoba. Od početka epidemije u Austriji je sprovedeno 418.706 testiranja na korona virus.

    Slovačka: Pet novih slučajeva i bez novih žrtava  

    Slovačka se nalazi među evropskim zemljama sa najmanjim posledicama epidemije korona virusa.

    U poslednjih 24 sata u toj zemlji je zabeleženo pet novoobolelih od korona virusa i nijedan smrtni slučaj, objavio je danas slovački Krizni štab na svom sajtu. Kako se navodi, nijedan od 62 hospitalizovanih pacijenata nije na respiratoru, niti na intenzivnoj nezi.

    Ta zemlja je tako sa ukupnim brojem od 1.520 i 28 preminulih među evropskim zemljama sa najmanjim posledicama epidemije virusa kovid-19, prenosi Tass.

    Rusija: Drugi put 174 smrtna slučaja za 24 sata

    U Rusiji su ponovo u jednom danu od korona virusa preminule 174 osobe, što je rekordan broj smrtnih slučajeva, saopštio je danas ruski Krizni štab.

    Isti broj smrtnih slučajeva zabeležen je i 26. maja, prenosi Tas s.

    Do sada su od virusa Kovid-19 preminule 4.142 osobe, odnosno 1,09 odsto od ukupnog broja zaraženih.

    U toj zemlji ukupno je obolelo 379.051, dok se od virusa oporavilo 150.993 osoba, a već treći dan uzastopno broj oporavljenih je veći od broja novoobolelih.

    Tri od četiri nova slučaja korone u Madridu i Kataloniji

    Broj preminulih od korona virusa u Španiji u poslednjih sedam dana iznosi 39, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 27.118, saopštilo je špansko Ministarstvo zdravlja.

    Prema najnovijim podacima španskog Ministarstva, 75 odsto novih slučajeva dijagnostifikovano je juče u Madridu i Kataloniji.

    Od 231 nove infekcije, 174 su zabeležene u ova dva regiona, preneo je španski dnevnik „Pais“.

    Fernando Simon, direktor Koordinacionog centra za zdravstvena upozorenja Ministarstva zdravlja, rekao je juče da je nivo prenošenja korona virusa vrlo nizak, ali je i upozorio da mali skokovi infekcija otkriveni u nekim oblastima u Španiji mogu dovesti do veće epidemije.

    „Faze kretanja (prema planu deeskalizacije korona virusa) ne znače da postoji nulti rizik“, rekao je on.

    „Ako se (restriktivne) mere polako ublažavaju, to je sa razlogom. Ako nismo svi u trećoj fazi, to je zato što moramo da idemo polako“, istakao je on.

    Govoreći o izvoru novih infekcija, Simon je rekao da je moglo doći do prenošenja virusa među asimptomatskim slučajevima koji su mogli da održavaju „mreže u porodici i na radnom mestu“.

    Prema njegovim rečima, dok Španija i dalje ublažava restriktivne mere, ovi slučajevi su verovatno doveli do novih žarišta, poput onih u katalonskoj provinciji Ljeida i jugoistocnom regionu Mursiji.

    Poslednje žarište je nastalo tako što je na rođendanskoj proslavi prisustvovalo 20 ljudi, uprkos ograničenju okupljanja. Četvoro gostiju je imalo Kovid-19 i zarazilo je ostale prisutne.

    U Nemačkoj je registrovano 353 novih slučajeva korona virusa čime je ukupan broj porastao na 179.717, saopštio je danas Institut Robert Koh.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Obeležava se Dan planete Zemlje

    Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

    Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

    Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]