Novac Foto: PickPik
Svet

"H&M" kažnjen s 35 miliona evra zbog špijuniranja zaposlenih

Izvor: 
Tanjug Čet, 01/10/2020 - 14:48Švedski modni lanac "H&M" kažnjen je u Nemačkoj sa 35 miliona evra zbog špijuniranja zaposlenih.
Nemački zaštitnik građana kaznio je "H&M" sa 35,3 miliona evra zbog prikupljanja podataka o privatnom životu zaposlenih.
 
Nadzorom je ciljano nekoliko stotina zaposlenih koji rade u servisnom centru u bavarskom gradu Nirnbergu, prema izjavi hamburške Komisije za zaštitu podataka i slobodu informisanja.
 
Barem od 2014. godine, menadžment H&M-a u Nirnbergu prikupio je "veliku količinu podataka o privatnim životnim okolnostima" zaposlenih, uključujući zdravstvene dijagnoze, porodične probleme i religijska uverenja.
 
Detalji su često snimani i digitalno skladišteni u sistem te su bili "dostupni za barem još 50 drugih menadžera u kompaniji".
 
"H&M" je objavio da je "incident otkrio prakse obrađivanja privatnih podataka zaposlenih koji nisu bili u skladu s uputstvima i instrukcijama H&M-a".
 
Kompanija se u saopštenju izvinila zaposlenima i najavila da će analizirati odluku hamburškog zaštitnika građana.MarketingNajnovije vesti