Pixabay
Svet

Internet danas: Balansiranje između slobode i odgovornosti u digitalnom dobu

Izvor: 
BIZLife/Webmind Uto, 23/05/2023 - 17:21Internet je postao sastavni deo savremenog života, nudeći neograničeni pristup informacijama, komunikaciji i izražavanju. Kao povezana mreža informacija i komunikacija, internet je iz korena promenio način na koji živimo, radimo i komuniciramo. To je otvorilo ogromne mogućnosti obrazovanje, trgovinu i globalno povezivanje.

Međutim, kako je internet rastao, tako je i zabrinutost zbog njegove potencijalne zloupotrebe. Ispod njegove površine krije se skriveni stomak – carstvo poznato kao „tamna strana“ interneta. Ovaj mračni domen je ispunjen neprikladnim sadržajem, nedozvoljenim aktivnostima, zlonamernim namerama i lošim podzemljem koji predstavlja značajnu pretnju pojedincima, društvu, pa čak i nacionalnoj bezbednosti.

Slučajno ili ne, porast nedoličnih radnji direktno je povezan sa napretkom interneta. Mnogo puta ste mogli da naiđete na izjavu u kojoj se tvrdi da je internet kriva za problematično ponašanje ljudi, posebno tinejdžera i mladih, pa čak i dece. Oni koji to tvrde predlažu cenzuru interneta, odnosno ograničavanje sadržaja kojima se može pristupiti, kao savršeno rešenje.

Iako ovo može zvučati kao dobra ideja, pitanje je da li je održiva. Pored toga, ne možemo a da ne pitamo, da li je internet zaista kriv? Mnogo puta ste mogli da čujete starije generacije da jeste, a da li  je zaista tako?

 
MarketingNajnovije vesti