Digitalna valuta, bitkoin

Foto: Pixabay
Svet

Jedna transakcija u bitkoinima uništava planetu kao dva ajfona u đubretu

Izvor: 
021/RTS/Gardijan Pon, 20/09/2021 - 19:36Samo jedna nova transakcija bitkoina generiše identičnu količinu elektronskog otpada kao bacanje dva ajfona u kantu.

To je pokazala analiza koju su sproveli ekonomisti holandske centralne banke i Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT).

Dok je karbonski otisak (ukupna količina emitovanih gasova sa efektom staklene bašte) bitkoina dobro proučen, manje pažnje je posvećeno ogromnoj pometnji koju je na polju proizvodnje računarskog hardvera ova kriptovaluta izazvala, piše Gardijan, prenosi RTS.

Specijalizovani računarski čipovi ASIC prodaju se sa jednom jedinom svrhom – da pokreću algoritam koji štiti bitkoin mrežu, proces koji se naziva rudarenje. Ali pošto su samo najnoviji čipovi dovoljno energetski efikasni da omoguće profitabilno rudarenje, pa oni koji žele da budu uspešni i efikasni moraju stalno da zamenjuju svoje čipove novim, moćnijim modelima.

"Životni vek uređaja za rudarenje bitkoina ostaje ograničen na samo 1,29 godina", navode istraživači Aleks de Vris i Kristijan Stol u radu Rastući problem elektronskog otpada bitkoina (Bitcoin's growing e-waste problem), objavljenom u žurnalu Resources, Conservation and Recycling.

Autori procenjuju da cela mreža bitkoina trenutno prolazi kroz 30,7 metričkih kilotona opreme godišnje.

"Ovaj broj je uporediv sa količinom otpada male IT i telekomunikacione opreme koju proizvodi zemlja poput Holandije", objašnjavaju autori istraživanja.

Tokom 2020. godine mreža bitkoina obradila je 112,5 miliona transakcija (u poređenju sa 539 milijardi transakcija koje su obrađene kod tradicionalnih pružalaca platnih usluga 2019. godine).

Kako ekonomisti tvrde, to znači da svaka pojedinačna transakcija "iznosi najmanje 272 grama e-otpada". To su otprilike dva manja ajfona poput modela "12 mini".

Elektronskog otpada koji potiče od najpoznatije kriptovalute ima tako mnogo jer, za razliku od većine računarskog hardvera, ASIC čipovi nemaju drugi "zadatak" osim onog pri rudarenju bitkoina, a ako se ne mogu koristiti za rentabilno rudarenje bitkoina, nemaju apsolutno nikakvu svrhu kasnije.

 
MarketingNajnovije vesti