Beč pucnjava printscreen
Svet

Ko je Kujtim Fejzulaj, napadač iz Beča

Izvor: 
RTS Uto, 03/11/2020 - 14:38


Teroristički napad u Beču izvršio je, prema navodima policije, 20-godišnji Kujtim Fejzulaj. Njega je policija ubila tokom sinoćnje akcije, neposredno posle napada. Šta do sada znamo o njemu?

Kujtim Fejzulaj rođen je 2000. godine u Beču, a njegovi roditelji poreklom su iz Severne Makedonije, tačnije Tetova. Fejzulaj je imao dvojno državljanstvo Austrije i Severne Makedonije.

Napadač, za kog je policija navela da je pristalica islamskog radikalizma i Islamske države, već iza sebe ima kriminalnu prošlost, piše RTS:

On je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 meseca zatvora zbog terorističkog udruživanja.

Pokušao je da se pridruži borcima Islamske države, ali je uspeo da stigne do Turske. Vlasti te države osujetile su njegovu nameru da pređe granicu sa Sirijom i isporučile Austriji nazad.

Iz zatvora je uslovno pušten posle samo nekoliko meseci služenja kazne, 5. decembra 2019. usled olakšavajućih okolnosti koje je imao zbog svojih godina.

Prema pisanju portala Hojte, Fejzulaj je tokom boravka u zatvoru bio podvrgnut deradikalizaciji.

"Njegova porodica je savršeno normalna" 

Advokat koji ga je branio u tom slučaju Nikolaus Rast iznenađen je Kujtimovim jučerašnjim aktom.

"On dolazi iz savršeno normalne porodice. Za mene je on bio mladić koji je imao tu nesreću da upozna pogrešno društvo. Da nije otišao u džamiju već na boks, postao bi bokser", tim rečima je Rast opisao 20-godišnjeg teroristu. 

"Nikada ne bih pomislio da može da postane ubica", naveo je advokat.

Hojte piše da je Kujtim Fejzulaj bio vrlo talentovani fudbaler tokom tinejdžerskih godina, ali je zatim stupio u kontakt sa salafistima, koji su već imali optužbe za terorističko delovanje.

Municiju nabavio u Slovačkoj 

U trenutku napada sa sobom je nosio pojas sa eksplozivom, za koji se kasnije ispostavilo da je bio lažan, kao i "kalašnjikov", pištolj i mačetu.

Pretpostavlja se da je "kalašnjikov" nabavio ilegalno s obzirom na to da se ne može kupiti u slobodnoj prodaji jer spada u teško oružje.

Svoje namere je, kako se sumnja, planirao već izvesno vreme. Hojte navodi da je Kujtim Fejzulaj sredinom jula sa svojim prijateljem otišao u Slovačku kako bi kupio municiju za "kalašnjikov". 

Napad najavio na društvenim mrežama 

Sudeći prema aktivnostima na društvenim mrežama u koje je policija imala uvid, svoje pratioce je na neki način obavestio šta će uraditi.

Na svom profilu na Instagramu okačio je fotografiju na kojoj se vidi da je naoružan. 

Veruje se da je upravo to oružje sa fotografije koristio prilikom napada. Instagram profil je sada obrisan.

Policija navodi da su postojali i video-snimci u kojima se zaklinje na odanost kalifatu i vođi Islamske države.  

Četvoro civila poginulo je u sinoćnjem napadu u Beču, a još 14 je povređeno, od kojih sedmoro teško. Oni su u teškom stanju i bore se za život. 

Za sada se pretpostavlja da je ovo delo pojedinca, a ne organizacije, i da iza napada ne stoji sama Islamska država. 

Austrijska policija je preko Evropola dostavila zahtev policiji u Severnoj Makedoniji za saradnju i informacije u vezi sa napadom.

 

 
 
 MarketingNajnovije vesti