• Međunarodna organizacija rada: Blizu 160 miliona dece u svetu prinuđeno na rad

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Skoro svako deseto dete, odnosno blizu 160 miliona dece širom sveta, prinuđeno je na rad.

    Pandemija preti da preokrene višegodišnji napredak u borbi protiv dečijeg rada, upozoreno je na konferenciji Međunarodne organizacije rada (MOR).

    Peta Globalna konferencija MOR-a o eliminaciji dečijeg rada počela je juče u Durbanu, u Južnoj Africi, energičnim pozivom na hitnu akciju u borbi protiv sve veće radne eksploatacije dece, preneo je portal Nezavisnost.org.

    Po agendi ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, 2025. godina je rok za eliminaciju dečijeg rada u svetu, zbog čega su „mnogi učesnici konferencije u Durbanu istakli hitnu potrebu da se povrati napredak koji je u mnogim regionima postignut pre pandemije COVID-19“, navodi se u izveštaju na sajtu MOR-a.

    U svetu raste broj dece koja rade, a pandemija preti da preokrene višegodišnji napredak u borbi protiv radne eksploatacije dece. Dečiji rad je posebno porastao u starosnoj grupi od pet do 11 godina, saopšteno je na skupu u Durbanu.

    „Ovde smo jer delimo zajedničko uverenje da je dečiji rad neprijatelj u svim njegovim aspektima: …neprijatelj razvoja naše dece i neprijatelj napretka. Nijedna civilizacija, nijedna država i nijedna ekonomija ne mogu sebe smatrati predvodnicima napretka ako su njeni uspehi i bogatstva izgrađeni na leđima dece“, rekao je na otvaranju petodnevne konferencije Siril Ramafosa, predsednik Južne Afrike, zemlje-domaćina skupa.

    On i generalni direktor MOR-a Gaj Rajder pozvali su delegate da se obavežu na preduzimanje „dalekosežnih akcija kako bi se promenili životi dece“.

    Rajder je istakao da se svet nikada ne može pomiriti s dečijim radom i da je od suštinskog značaja suočavanje sa osnovnim uzrocima dečijeg rada, kao što je siromaštvo.

    „Dečiji rad predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, a naš cilj mora biti da svako dete, svuda, bude slobodno“, izjavio je Rajder.

    Prvi put se Globalna konferencija o eliminaciji dečijeg rada održava u Africi – regionu sveta gde je dečiji rad najzastupljeniji, pretežno u porodičnoj poljoprivredi.

    Prethodne četiri Globalne konferencije MOR-a o dečijem radu održane su u Argentini, Brazilu, Holandiji i Norveškoj.

    Ključni ciljevi svih dosadašnjih tematskih konferencija MOR-a bili su ukazivanje na potrebu ukidanja dečijeg rada, procena napretka, mobilisanje resursa i uspostavljanje strateškog pravca globalnog pokreta protiv dečijeg rada.

     

    Skoro svako deseto dete, odnosno blizu 160 miliona dece širom sveta, prinuđeno je na rad.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet