zastave Rusije i EU Foto: Pixabay
Svet

Na crnoj listi sankcija EU i ruski patrijarh Kiril

Izvor: 
Euronews Srbija/Tanjug Sre, 04/05/2022 - 17:16Evropska komisija predložila je zamrzavanje imovine poglavara Ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila, izjavio je danas jedan diplomata EU.

Ruski patrijarh je dodat na crnu listu na kojoj se već nalaze stotine oficira i biznismena bliskih Kremlju koje EU optužuje da podržavaju rat u Ukrajini.

U međuvremenu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je danas u Evropskom parlamentu detalje o šestom paketu sankcija protiv Rusije, najavljujući potpuno okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte.

Prema njenim rečima, novi paket će obuhvatiti četiri različite vrste sankcija.

"Postepeno ćemo okončati snabdevanje ruskom sirovom naftom u roku od šest meseci i uvoz rafinisanih proizvoda do kraja godine. Neće biti lako. Neke zemlje članice su jako zavisne od ruske nafte, ali jednostavno mi moramo to da uradimo", rekla je fon der Lajenova i istakla da novi paket, koji će biti usvojen narednih dana, podrazumeva potpunu zabranu uvoza ruske nafte pomorskim i konpenim cevovodima, uključujući i sirovu naftu i derivate.

Za usvajanje i stupanje na snagu ove mere potrebna je saglasnost svih 27 zemalja članica EU.

 
MarketingNajnovije vesti