Foto: Óglaigh na hÉireann (flickr)
Svet

Radne dozvole hiljadama migranata?

Izvor: 
Tanjug/B92 Sre, 06/05/2020 - 09:09Italija planira da izda radne dozvole hiljadama ilegalnih migranata, kako bi se poljoprivrednicima pomoglo da se izbore sa epidemijom kovida 19.

Naime, to je zato što je pandemija prekinula dotok jeftine radne snage iz inostranstva, rekao je danas politički izvor, prenosi Rojters.

Ovaj politički osetljiv potez, o kojem su ranije izveštavali italijanski mediji, odmah je osudio desničarski lider opozicije Mateo Salvini, čija je stranka Liga svoj uspeh zasnovala na snažnoj antimigrantskoj platformi.

Stručnjaci za poljoprivredu upozorili su da će Italija morati da baci ogromne količine voća i povrća, jer nema nikoga da ih ubere, pošto je priliv sezonskih radnika za rad na poljoprivrednim dobrima zaustavljen u februaru zbog epidemije korona virusa.

Ministarka unutrašnjih poslova Lučijana Lamorgeze spremna je da ponudi privremene dozvole za oko 200.000 ilegalnih migranata koji su trenutno bez posla ili rade u sivoj ekonomiji, kako bi radili u poljoprivredi, rekao je za Rojters izvor iz ministarstva.

Ovaj korak je takođe doprinos borbi protiv koronavirusa.

"Ako se neko razboli, treba da ga testiramo, a to je teško učiniti ako ne znamo ni njegovo ime", rekao je taj izvor.

"Oni rade na ogromnoj legalizaciji ilegalnih migranata ... ludilo, pokušaćemo da ih zaustavimo na bilo koji način", napisao je na Tviteru čelnik Lige i bivši ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.
MarketingNajnovije vesti