• Slovenija popušta mere pred početak turističke sezone. Za ulazak dovoljan antigenski test

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Sloveniju će od sutra moći da se ulazi i sa negativnim brzim antigenskim testom, a vlada je najavila i dalja popuštanja mera za iduću nedelju.

    Ulazak u Sloveniju bez karantina od kraja prošle godine bio je moguć samo uz negativan PCR test, osim za izuzetne slučajeve, kao što su medicinski, obrazovni ili briga za porodicu i nekretninu.

    Kako je propisala Vlada, ulazak u Sloveniju od sada će biti moguć i sa negativnim brzim testom, s tim da od uzimanja uzorka do dolaska na granicu nije prošlo više od 48 sati.

    U okviru popuštanja mera vlada je od ponedeljka ponovo dozvolila aktivnosti odžačara i građevinske radove, a u celini se dozvoljava kongresna delatnost u turizmu, prenosi Hina.

    Hoteli će moći da popunjavaju tri četvrtine smeštajnih kapaciteta ako su gosti vakcinisani, ako su preboleli kovid19 ili imaju negativan test, a ista pravila važe i za bazene koji se takođe otvaraju.

    I druge zemlje relaksiraju mere pa se tako u Grčkoj, koja je jedna od omiljenih destinacija građana Srbije za letovanje, prema rečima direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandra Seničića očekuje da negativan antigenski test bude alternativa PCR testu za one koji nisu vakcinisani.

    Ulaz u Hrvatsku moguć je uz negativan PCR test koji sada važi 72 umesto 48 sati.

    Takođe, za ulazak je dovoljna jedna doza vakcine Fajzer, Moderna, Sputnjik i Astrazeneka, ukoliko je od vakcinisanja prošlo više od 22 dana do najviše 42, odnosno za Astrazeneku najviše 84 dana.

    Režim ulaska srpskih državljana u uslovima pandemije u druge zemlje redovno se ažurira na sajtu Ministarstva spoljnih poslova ali se apeluje na sve koji putuju u inostranstvo da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati.

    Upozoravaju da se uslovi često menjaju na dnevnoj bazi i savetuju da za informacije o uslovima putovanja u određenu zemlju zainteresovani kontaktiraju diplomatsko-konzularno predstavništvo te zemlje u Beogradu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Obeležava se Dan planete Zemlje

    Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

    Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

    Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]