Eksplozija u Bejrutu printscreen
Svet

Spasioci u Bejrutu tragaju za nestalima, nema državljana Srbije među povređenim i poginulim

Izvor: 
Tanjug/RTS Čet, 06/08/2020 - 09:16

Libanske spasilačke ekipe i danas su nastavile potragu za preživelima među ruševinama posle stravične eksplozije u Bejrutu, u kojoj je stradalo najmanje 135 osoba, dok je više od 5.000 povređeno.Premijer Hasan Dijab proglasio je trodnevnu žalost, počevši od danas, a prvobitni rezultati istrage pokazuju da je nemar kriv za eksploziju u luci u Bejrutu, u kojoj je i više desetina ljudi nestalo. Među povređenima i poginulima u eksploziji u Bejrutu nema državljana Srbije, izjavio je danas ambasador Srbije u Libanu Emir Elfić, dodajući da je ambasada u kontaktu sa svim srpskim državljanima, koji su u njoj evidentirani.

Bez domova ostalo je 300.000 građana, saopštili su zvaničnici, a prenosi Rojters.

Očekuje se da će porasti broj poginulih u eksploziji, za koju zvaničnici okrivljuju veliko skladište visokoeksplozivnog materijala, koje je godinama čuvano u nebezbednim uslovima u luci.

Predsednik Mišel Aun rekao je da je vlada odlučna u tome da istraži šta se dogodilo što je pre moguće i da odogovorne i one koji su se ponašali nemarno privede pravdi.

Zvaničnici nisu potvrdili poreklo početnog požara, koji je doveo do eksplozije, mada lokalni mediji i jedan bezbednosni izvor navode da su požar izazvali zavarivački radovi.

Pomoć za Bejrut

Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija (FAO) pokrenuo je hitnu procenu situacije u Libanu kako bi u što kraćem roku obezbedio humanitarnu pomoć "za sve koji su preko noći ostali bez krova nad glavom, ili im je iz bilo kog razloga potrebna pomoć u ovim teškim vremenima".

Ova agencija UN ocenila je da će eksplozija "pogoršati sumornu ekonomsku situaciju i snabdevenost osnovnim životnim namirnicama", podsetivši da je pandemija korona virusa dodatno produbila ekonomsku krizu u Libanu, prenosi Rojters.

Takođe, izražena je strepnja da će kolaps luke u Bejrutu prouzrokovati "porast cena prehrambenih proizvoda, iznad kupovne moći mnogih Libanaca", navodeći da je u nedavnom istraživanju Svetskog programa za hranu UN otkriveno da 50 odsto Libanaca strepi da neće imati dovoljno hrane.

Rusija avionima šalje pomoć 

Dva aviona koja su prenosila rusku pomoć za građane Bejruta koji je pogođen velikom esplozijom doletela su u libansku prestonicu, saopšteno je iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Planirano je da Moskva pošalje ukupno tri aviona sa stračnjacima i pomoć za ugroženo stanovništvo libanske prestonice.

Elfić: Nema stradali i povređenih državljana Srbije u Libanu

Među povređenima i poginulima u eksploziji u Bejrutu nema državljana Srbije, izjavio je danas ambasador Srbije u Libanu Emir Elfić, dodajući da je ambasada u kontaktu sa svim srpskim državljanima, koji su u njoj evidentirani.

Opisujući za TV Prva situaciju u Bejrutu, Elfić je rekao da od jutros u centralnom delu grada, gde je načinjena najveća materijalna šteta, nema struje, a postoje i problemi sa snabdevanjem vodom.

Što se tiče šireg dela grada i predgrađa Bejruta, kako je dodao, nema infrastrukturnih problema i nije bilo velikih oštećenja.

On je dodao da je na dan eksplozije bio kod kuće s porodicom i spremao se da krene u grad.

"Imao sam nešto zakazano u 7.00 kada je došlo do ogromne eksplozije. U samom trenutku niko nije znao šta se desilo. Izašao sam na terasu, a policija je bila ispred zgrade i govorila mi da uđem unutra. Smatrali su da su bačene bombe na nekoliko lokacija", naveo je Elfić.

Istakao je da se prvo mislilo da je došlo do terorističkog napada, ali su mediji preneli da je reč o eksploziji u bejrutskoj luci, koji se nalazi u centru grada.

Ambasador je naglasio da je u eksploziji poginulo 135 osoba i da se očekuje da će taj broj rasti.

"Akcije spasavanja i dalje traju, broj povređenih se popeo na 5.000, urađene su prve procene štete i procenjuje se da šteta neće biti manja od pet milijardi dolara", istakao je ambasador.

On je dodao da je vanredno stanje proglašeno na dve nedelje, ali samo za Bejrut.

"Vojska je preuzela kontrolu da bi se izvršile sve analize i istražilo šta se desilo", rekao je ambasador.

On je dodao da su prvobitno postojale spekulacije da je reč o napadu koji je izvršio Izrael pošto postoje povećane tenzije u odnosima s tom zemljom.

Međutim, istakao je, ministar unutrašnjih poslova Libana odbacio je te spekulacije, kao i one da je došlo do sabotaže u postrojenju gde je uskladišten amonijum nitrat od 2014. godine.

On je naveo da se pokazalo da nije bilo sabotaže, već da se radi o ljudskom nemaru, i istakao da je vlada donela odluku da se svi nadležni u luci stave u kući pritvor.

Istraga je u toku, a zvanični izveštaji još nisu objavljeni, dodao je Elfić.
MarketingNajnovije vesti