• Tri milijarde životinja stradalo ili izgubilo stanište u požarima u Australiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Gotovo tri milijarde životinja stradalo je ili izgubilo stanište u katastrofalnim požarima prošle godine u Australiji, objavili su naučnici, prenosi BBC. Istraživanje je pokazalo da se radi o jednoj od „najgorih katastrofa za divlje životinje u modernoj istoriji“, upozorio je Svetski fond za prirodu.
     
    Vatrena stihija harala je prošlog leta po svim australijskim saveznim državama, usmrtivši barem 33 ljudi.
     
    Sisari, gmizavci, ptice i žabe stradale su u plamenu ili od gubitka staništa.
     
    Tokom vrhunca krize u januaru, naučnici su procenili da je 1,25 milijardi životinja stradalo samo u Novom Južnom Velsu i Viktoriji. Ali, nove procene obuhvataju veće područje. Oko 11,46 miliona hektara, područje veličine Engleske, spaljeno je od septembra do februara.
     
    Kad pomislite da se oko tri milijarde lokalnih životinja našlo na putu vatri, to je apsolutno puno, taj broj je teško razumeti„, rekao je profesor Kris Dikman, koji je nadgledao projekat naučnika sa australijskih univerziteta.
     
    Vlada je u februaru identifikovala 113 životinjskih vrsta kojima treba „hitna pomoć“ nakon požara. Gotovo sve životinje sa liste izgubile su barem 30 odsto staništa u šumama i na travnjacima na jugu i istoku Australije.
     
    Koale i kenguri, kao i ptice, ribe i neke vrste žaba, među životinjama su kojima je potrebna najveća pomoć.
     
    Vlada je obećala da će dati 50 miliona australijskih dolara za zaštitu divljih životinja i obnovu njihovih staništa, ali su ekolozi pozvali Australiju da ojača svoje zakone o zaštiti prirode.
     
    Naučnici su pronašli značajan broj dokaza da je nikad viđena učestalost i težina požara rezultat klimatskih promena.
     
    Stručnjaci takođe kažu da je dim od požara povezan s više od 445 smrtnih slučajeva, navodi BBC.

    Gotovo tri milijarde životinja stradalo je ili izgubilo stanište u katastrofalnim požarima prošle godine u Australiji, objavili su naučnici, prenosi BBC. Istraživanje je pokazalo da se radi o jednoj od „najgorih katastrofa za divlje životinje u modernoj istoriji“, upozorio je Svetski fond za prirodu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet