• U Austriju i dalje moguć ulazak samo sa negativnim testom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Austrijska vlada odlučila je da odloži odluku da prilikom ulaska u tu zemlju sa rizičnih područja bude obavezan karantin bez obzira na PCR test, koja je trebalo da stupi na snagu sutra, a to se odnosi i na putnike iz Srbije.

    Za ulazak u tu zemlju i dalje je neophodan negativan PCR test i to iz sertifikovanih laboratorija.

    Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, za ulazak iz rizičnih područja na snazi ostaje uredba od 15. juna, prema kojoj putnici iz tih zemalja mogu da uđu u Austriju samo ako imaju negativan PCR test koji nije stariji od četiri dana ili da idu u kućni karantin od 14 dana, prenose Vesti Južnog Tirola. 

    Od sada maske i u prodavnici, kod lekara, na pumpama 

     

    Obaveza nošenja zaštitnih maski sa ciljem suzbijanja širenja korona virusa proširena je od ponoći na filijale banaka, pošte, benzinske pumpe, trgovine namirnicama, kao i zdravstvene ustanove.

    Do sada se maska morala nositi samo u javnom prevozu, taksiju i apotekama, kao i na manifestacijama u zatvorenom prostoru.

    Isto tako, maska je bila obavezna i prilikom korišćenja uslužnih delatnosti i demonstracija, gde nije bilo moguće držati rastojanje od najmanje jedan i po metar.

    Proširenjem obaveze nošsenja maski želi se smanjiti dnevni rast novozaraženih.

    Prema uredbi Ministarstva zdravlja maska je obaveza samo u prodavnicama namirnica, što znači da je neizbežna u supermarketima, prodavnicama na benzinskim pumpama, mesarama, pekarama i slično.

    Novo je i to da se maska mora nositi u pošti i banci, ali i u zdravstvenim ustanovama, tokom posete lekaru, u banjama, kao i domovima za negu.

    Kako se navodi, ta odluka je doneta zbog revizije određenih pravnih propisa.

    „Cilj je da se pronađe uravnotežen propis koji služi i za borbu protiv pandemije i za usklađivanje sa svim ustavnim principima“, navodi se u saopštenju.

    Ustavni sud Austrije proglasio je u sredu nekoliko odredaba o suzbijanju koronavirusa nezakonitim, posebno pojedine delove uredbe o zabranama izlaska i one o delimičnom otvaranju poslovanja od 14. aprila.

    Nakon značajnog porasta infekcija u Austriji poslednjih nedelja, za koji vlada uglavnom smatra odgovornima ljude koji stižu iz rizičnih područja na zapadnom Balkanu, ministarstvo sada želi da značajno pooštri uslove za ulazak u zemlju.

    Kancelar Sebastijan Kurc najavio je u utorak da će od petka kontrole na granicama Austrije biti strože, kao i da će od tada biti moguć ulazak u Austriju iz rizičnih regiona samo uz negativan PCR test.

    Kurc je kazao da je Austrija iscrpela sve nivoe upozorena za putovanje, apelovala na građane da odustanu od putovanja u rizične regione i da već sada postoji obaveza samoizolacije prilikom povratka iz takvih delova sveta.

    „Odustanite od putovanja ovog leta na Zapadni Balkan. Razumem povezanost i bliskost sa tim regionom. I meni je taj region veoma blizak srcu“, dodao je Kurc.

    Austrijska vlada odlučila je da odloži odluku da prilikom ulaska u tu zemlju sa rizičnih područja bude obavezan karantin bez obzira na PCR test, koja je trebalo da stupi na snagu sutra, a to se odnosi i na putnike iz Srbije.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]