• Volvo ograničio maksimalnu brzinu svih novih modela na 180 km/h

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nakon što je prošle godine najavio da će ograničiti maksimalnu brzinu u svojim novim modelima na 180 km/h, Volvo je održao ovo obećanje.

    Osim toga, Volvo će kupcima ponudti i takozvani „Care Key“, koji će vlasniku omogućiti da – po želji – dodatno limitira maksimallnu brzinu. Na primer, ukoliko isti automobil samostalno voze i mlađi članovi porodice koji još nisu iskusni vozači, ograničenje brzine se može postaviti i niže od opštih 180 km/h.

    U švedskom proizvođaču kažu da ove mere šalju snažnu poruku o tome koliko velike brzine negativno utiču na bezbednost saobraćaja.

    Kada je prošle godine Volvo najavio da će limitirati maksimallnu brzinu na svojim novim automobilima, ova odluka je podelila javnost.

    Dok su je neki vozači podržali, vlasnici Volvo automobila u Nemačkoj su postavili pitanje da li kompanija ima pravo da tako nešto uradi kupcima u toj zemlji, s obzirom da na mnogim deonicama na nemačkom „autobanu“ nema ograničenja brzine.

    Volvo je međutim bio odlučan po tom pitanju. Kako kažu u ovom proizvođaču, njima je prioritet spasavanje ljudskih života, po cenu da zbog ove odluke izgube neke potencijalne kupce.

    Kao argument za uvođenje ograničenja brzine, švedski proizvođač ističe da je prema važećim propisima u ogromnoj većini zemalja sveta maksimallna brzina limitirana znatno ispod spomenutih 180 km/h.

    Osim toga, u Volvou kažu da je jedan od najčešćih uzroka saobraćajki sa fatalnim ishodom upravo prevelika brzina. U toj kompaniji navode da, prema njihovom istraživanju, većina vozača uopšte nije svesna koliko je opasna prebrza vožnja.

    Inače, Volvo nije jedini proizvođač koji je elektronski limitirao maksimalnu brzinu svojih modela, ali je prvi koji je lestvicu postavio ovako nisko.

    Na primer, nemački proizvođači premijum automobila već duže vreme fabrički ograničavaju brzinu većine svojih modela na 250 km/h, iako ta vozila imaju motore koji omogućavaju znatno veće brzine. Ipak, kod nekih od njih je moguće, po želji kupca i uz doplatne pakete, donekle podići ovaj limit.

     

    Nakon što je prošle godine najavio da će ograničiti maksimalnu brzinu u svojim novim modelima na 180 km/h, Volvo je održao ovo obećanje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet