Foto: Pixabay
Svet

Vrednost bitkoina dostigla rekordnih 30.000 dolara

Izvor: 
Tanjug Pon, 04/01/2021 - 09:50


Vrednost kriptovalute bitkoin dostigla je rekordan nivo veći od 30.000 dolara. 
 
Ova popularna kriptovaluta je tokom 2020. godine uvećala svoju vrednost za čak 300 odsto, a samo u poslednjih mesec dana za 50 odsto.
 
Crnogorski IT strucnjak Mirko Jovović kaže da je jedan od razloga za ubrzani i neočekivani porast vrednosti bitkoina štampanje ogromne količine keša kako bi se "gasila vatra" krize izazvane pandemijom koronavirusa, pa je deo tog novca prešao i u kripto-investicije.
 
On je za portal Investitor.me izjavio da će vrednost ove kriptovalute, ali i Ethereuma, verovatno nastaviti da raste još do polovine januara.
 
"U prilog ovome ide i to što će se bitkoin, ali i još 549 kriptovaluta, pojaviti u novim indeksima na svetskim berzama početkom 2021. godine. To je zvanično najavljeno iz S&P Dow Jones Indices, gde su opisali bitkoin i ostale kriptovalute kao 'vrstu imovine u nastajanju'", rekao je Jovović.
 
Treća stvar koja ide u prilog kriptovalutama je velika nesigurnost u svetu po pitanju ekonomije i oporavka nakon pandemije, tako da investitori traže način kako da osiguraju svoju imovinu.
 
"Zna se da je bitkoin rezultat prethodne krize, ali moramo da uzmemo u obzir da je 12 godina ta kriptovaluta potvrđivala svoju rezistentnost, kao i da se veliki broj stručnjaka iz fin-tech industrije slaže da ovo nije još ni približno njegova konačna vrednost", ukazuje je Jovović.
 
On dodaje da je i najpoznatija američka kripto-kompanija Coinbase predala dokumentaciju za izlazak na berzu, koji se očekuje početkom ove godine.
 
"Odluka PayPal-a da od ove godine prihvati digitalne valute kao sredstvo plaćanja u maloprodaji, takođe ide u prilog očekivanjima da će vrednost kripto-tržišta nastaviti da raste", zaključio je Jovović. MarketingNajnovije vesti