Foto: Pixabay
Vojvodina

Dokle se stiglo sa uklanjanjem pruga u Vojvodini?

Izvor: 
zrenjaninski.com Čet, 14/04/2022 - 09:02U proteklih mesec dana na tri pružne deonice demontirano je oko 20 kilometara starih šina, od ukupno 435 kilometara starih pruga, koliko će u naredne dve godine biti uklonjeno širom Srbije.

Do sada je demontaža starih šina organizovana na deonicama Senta - Kanjiža, Petrovaradin - Beočin i Zrenjanin Fabrika - Vršac. Radovi su počeli početkom marta na prugama Senta - Kanjiža i Beočin - Petrovaradin.

Početkom aprila započeta je i demontaža koloseka na petnaest kilometara dugoj deonici između Zrenjanina i Lazareva, na staroj pruzi Zrenjanin Fabrika - Vršac. Do sada je na pruzi Zrenjanin Fabrika - Lazarevo uklonjeno oko šest kilometara starih staničnih koloseka sa skretnicama. Očekuje se da će tokom aprila biti uklonjeno svih petnaest kilometara starih šina na ovoj deonici. Nakon što deonica Zrenjanin Fabrika - Lazarevo bude završena, na red dolazi desetak kilometara duga pruga Sečanj - Jaša Tomić.

"Skoro 400 kilometara starih pruga, koje se odavno više ne koriste, nalazi se u Vojvodini. Na nekim od ovih pruga vozovi ne saobraćaju i preko četrdeset godina. Reč je o prugama čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje", kažu u "Infrastrukturi železnice Srbije", prenosi portal Zrenjaninski.  

U ovom preduzeću navode da će se demontiranjem i uklanjanjem starih železničkih infrastrukturnih kapaciteta, koji odavno više nisu u upotrebi, osloboditi oko 590 hektara zemljišta u infrastrukturnom i pružnom pojasu, u 26 opština širom Srbije. 

To zemljište će lokalne samouprave moći da koriste za najrazličitije namene i u skladu sa svojim potrebama.

"Zemljište sa koga budu uklonjene pruge moći će da se koristi za izgradnju novih puteva, sportske sadržaje, biciklističke ili trim staze i druge namene. Biće stvoreni i uslovi za bolju i lakšu saobraćajnu povezanost i infrastrukturni razvoj ovih lokalnih samouprava", navode u "Infrastrukturi železnice Srbije".
MarketingNajnovije vesti