• Kovačica do kraja 2023. dobija novi vetropark, investitoru uručena građevinska dozvola

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić posetio je danas Vetroelektranu „Kovačica“, gde je investitoru, kompaniji  Enlight K2 Wind, uručena građevinska dozvola za izgradnju novog vetroparka Pupin, u okviru postojećeg kompleksa, saopštila je Pokrajinska vlada.

    Prema dozvoli koju je izdao Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u okviru novog elektroenergetskog objekta, planirana je izgradnja 16 vetrogeneratora najmodernije tehnologije ukupne snage 95,5 magavata. Procenjeno je da će godišnja proizvodnja biti 255 kilovat časova zelene električne energije. Novi objekat prema planu trebalo bi da bude završen u drugoj polovini 2023. gdodine

    Prema rečima Bjelića u proteklih pet godina na teritoriji AP Vojvodine investirano je 700 miliona evra u izgradnju sedam vetroparkova snage 398 megavati.

    On je dodao i da je usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije dalo jasan signal da su investitori u oblasti obnovljivih izvora energije poželjni i pokazuje pravac u kom se kreće energetska politika Srbije. 

     „Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da u zakonskim okvirima i rokovima izađemo u susret svim investitrima koji su zainteresovani da razvijaju projekte poput ovog u Kovačici“, rekao je Bjelić istakavši da je  da Dan vetra, koji se obeležava 15. juna,  imamo priliku da vidimo kolika je snaga vetroparka koji je izgrađen u Kovačici.

    Vetroelektrana „Kovačica“, snage 104,5 magavata, druga je po veličini u našoj zemlji. Sastoji  se od 38 turbina marke General Electric, proizvodi električnu energiju za 68 hiljada domaćinstava i doprinosi smanjenju ugljen-dioksida za 250 hiljada tona godišnje, dodaju u saopštenju.

    U izgradnju ove vetroelektrane uloženo je 189 miliona evra, i prva je nova elektrana koja je posle skoro 30 godina puštena na prenosni sistem električne energije.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina