• Mesec dana nakon usvajanja budžeta APV: Predložen prvi rebalans, utvrđen višak novca koji ide u kasu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pokrajinska vlada usvojila je predlog rebalansa budžeta APV nakon što je ustanovljeno da postoji neraspoređeni višak prihoda u iznosu od oko 1,5 milijardi dinara.

    Da bi ovaj višak novca mogao da se koristi, mora da se rasporedi u budžetu.

    Nadležni u Pokrajinskom sekretarijatu za finansije odlučili su da ovu sumu rasporede tako što će deo usmeriti da pokrije iznos koji bi inače bio obezbeđen iz zaduživanja – ukupno 462 miliona dinara.

    Istovremeno se smanjuje planirano zaduživanje na domaćem tržištu u tom iznosu. Neraspoređenih oko 730 miliona dinara je iznos za koji raste budžet, a suma od 276 miliona dinara ne može da se planira rebalansom zbog ograničenja budžetskog decifita.

    U suštini, budžet APV sa 88,4 milijarde dinara raste na 89,1 milijardu dinara, a ukupan fiskalni deficit sa 7,2 na osam milijardi dinara.

    Domaće zaduživanje koje će se delom pokriti iz ovog neraspoređenog novca odnosi se na projekat automatskog sistema odbrane od grada na teritoriji raketnog centra Bajša i Samoš. Ovaj projekat neće biti finansiran primarno od primanja iz domaćih zaduživanja već i iz neraspoređenih prihoda iz ranijeg perioda.

    Rebalansom se planira duplo veća budžetska rezerva, koja sa 518,9 miliona dinara raste na 1,2 milijarde dinara. Stalna rezerva ostaje već usvojenih 20 miliona dinara, a tekuća budžetska rezerva – tačka kojom Pokrajinska vlada raspolaže po sopstvenom nahođenju i bez transparentnosti, raste sa 499 miliona dinara na 1,2 milijardi dinara.

    Naredni korak je usvajanje predloga rebalansa ovog budžeta u Skupštini Vojvodine, te se očekuje zakazivanje sednice u skorije vreme.

    Usvajanje konačnog budžeta APV sredinom decembra 2021. godine proteklo je u relativno mirnoj atmosferi budući da je ta sednica Skupštine Vojvodine obeležena drugim dešavanjima – smenama u Upravnom i Nadzornom odboru Kliničkog centra Vojvodine, a kao deo okršaja dve struje SNS-a.

    Pokrajinska vlada usvojila je predlog rebalansa budžeta APV nakon što je ustanovljeno da postoji neraspoređeni višak prihoda u iznosu od oko 1,5 milijardi dinara.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina