• Pokrajina investirala 101 milion dinara u razvoj plasteničke proizvodnje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je danas 134 ugovora poljoprivrednicima iz Vojvodine, koji su dobili bespovratna sredstva za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

    Sekretar Božić je istakao da je ukupna vrednost ove investicije 160,5 miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budžeta obezbeđeno blizu 101 milion dinara. Realizacijom tih investicija u Vojvodini će za ovu godinu biti podignuto još 18 hektara plastenika.

    „Rad u plastenicima je jedan od najtežih poslova u poljoprivredi. Resorni sekretarijat je zato tu da vam olakša proizvodnju. Zbog značajno većeg broja učesnika na ovom konkursu, opredelili smo i više sredstava. Sekretarijat je za razvoj plasteničke proizvodnje ovoga puta izdvojio sumu veću za 20 miliona dinara, a reč je o preostalom novcu od prethodnog konkursa“, istakao je Božić.

    Resorni sekretar je podsetio da je u periodu od 2016. do 2020. godine subvencionisano podizanje gotovo 900.000 kvadratnih metara plastenika u našoj pokrajini, što predstavlja izuzetan podatak.

    Božić je pozvao poljoprivrednike da aktivno prate sve konkursne linije i iskoriste ponuđene mere Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kako bi unapredili svoju proizvodnju.

    Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu sufinansirao je podizanje plastenika Darku  Škrbiću iz Crvenke koji se bavi uzgojem pilića. Dugo je u tom poslu, ali kako pilićarstvo nije rentabilno zbog skupe hrane i niske cene žive vage pilića odlučio je da konkuriše za podsticaje.

    „Trudim se da opstanem i zato sam i konkurisao. Sada je trend da se pilići drže u plastenicima jer je to daleko jeftinija investicija od izgradnje objekta, pa sam podigao plastenik gde ćemo ih gajiti, a deo  troškova pokrićemo novcem koji smo danas dobili od Pokrajine“, kazao je Škrbić.

    Aranka Sečenji iz Srpskog Miletića kod Sombora je domaćica i već 20 godina se bavi povratarstvom. Sada je rešila da se oproba i u  plasteničkoj proizvodnji.

    „Zima je  duga, a treba živeti. Rešila sam da  podignem plastenik i   krenem da gajim paralelno povrće i cveće”, istakla je ova poljoprivrednica iz Bačke i dodala da su joj ova sredstva veoma značajna“.

    Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je danas 134 ugovora poljoprivrednicima iz Vojvodine, koji su dobili bespovratna sredstva za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Spaljeno 70 hektara trave na Zagajičkim brdima

    Svakog proleća stanovnici u okolini Deliblatske peščare suočavaju se sa požarima koje izaziva lokalno stanovništvo koje se bavi stočarstvom. Tako je prošle nedelje u okviru specijalnog […]

    Marcišor – glasnik proleća

    Simbol praznika je mali predmet zakačen za crveno-beli šnur, nosi se ceo mart mesec, i taj običaj, za koji nauka tvrdi da je star oko 8.000 godina, živa je tradicija Rumuna u južnom Banatu, a od […]