Banat, vetrenjača Foto: Pixabay
Vojvodina

Pokrenuta inicijativa Banat je u pravu zbog nezadovoljstva građana odnosom države prema tom kraju

Izvor: 
013info Sre, 22/06/2022 - 16:43


Građanska inicijativa iz Kikinde "Banat je u pravu" saopštila je da je u tom delu Vojvodine počelo prikupljanje potpisa građana nezadovoljnih odnosom države prema tom kraju, a kao razlozi navedeni su višedecenijsko zanemarivanje cele oblasti kroz stanje puteva i pruga i nedostatak vode za piće u skoro svim naseljima.

„Na ove glavne mogli bi se nadodati i brojni ekološki problemi, kao i stanje u zdravstvu, obrazovanju, ali za sada se tema apela drži u okvirima prve tri banatske muke. Banaćani imaju nameru da vrše pritisak u javnosti, a očekuju da će vremenom postići ozbiljniji i odgovorniji odnos nadležnih ka uslovima života“, navodi se u saopštenju.

Najavili su razgovore sa građanima na ulici, nastavak prikupljanja potpisa, javne skupove u formi tribina i diskusija, kao i proširenje broja opština i gradova u kojima inicijativa deluje.

„Banat je nekada bio ekonomski raj, saobraćajno čvorište ovog dela Evrope, a sada je teška periferija bez osnovnih uslova za pravi ekonomski razvoj, jer su nedostatak vode za piće i saobraćajna infrastruktura u izuzetno lošem stanju nepremostive prepreke“, piše u saopštenju.

Inicijativu "Banat je u pravu" je pokrenula grupa aktivista iz Kikinde, a potpisi se još skupljaju u Čoki i Novom Kneževcu.

Tokom leta očekuju da im se pridruži i srednji Banat.

 
MarketingNajnovije vesti