• Sutra počinje Egzit, festival koji je nastao na pobuni protiv Miloševića slavi 20 godina postojanja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Muzički festival Egzit počinje sutra i završava se u nedelju, sve u znaku obeležavanja 20 godina od svog osnivanja.

    Takozvani nulti Egzit održan je leta 2000. godine, trajao je 100 dana i predstavljao je bunt mladih protiv tadašnjeg režima Slobodana Miloševića.

    Održan je u parku pored Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i imao je veoma naglašenu komponentu društvene angažovanosti mladih protiv autoritarnog režima.

    Naredne, 2001. godine Egzit se seli na Petrovaradinsku tvrđavu, gde se, u tom jedinstvenom festivalskom ambijentu, održava i danas.

    Komponenta društvene angažovanosti Egzita slabila je iz godine u godinu, a jednu od prektretnica predstavljala je 2005. godina, kada su organizatori festivala najavili da će se obeležiti desetu godišnjicu genocida u Srebrenici.

    Tada je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, koji će 2008. godine izaći iz radikala i osnovati Srpsku naprednu stranku te postati predsednik Srbije 2012. godine, zapretio da, ukoliko organizatori na nekoliko minuta prekinu muzički program na festivalu, kao što su bili najavili, i naredne godine Ezit neće biti održan.

    Srpska radikalna stranka je u periodu od 2004. do 2008. godine bila na vlasti u Novom Sadu, a gradonačelnica je bila sadašnja ministarka kulture i visoka funkcionerka novonastale Srpske napredne stranke Maja Gojković.

    Organizatori su potom odustali od ideje da se na nekoliko minuta prekine muzički program na celom festivalu, već su umesto toga pustili pesmu grupe Juritmiks (Eurythmics) „I Saved the World Today“ uz obrazloženje da su tako želeli da pošalju „poruku mira“ mladima u regionu.

    Na ovogodišnjem Egzitu, koji se održava nakon godinu dana pauze zbog pandemije kovida19, među ostalima, nastupiće David Guetta, DJ Snake, Charlotte de Witte, Robin Shulz, Sabathon, Solomun, Tyga, Amelie Lens, Ajs Nigrutin, Atheist Rap, Vojko V, Hladno pivo, Helem neise, Laibach, Love Hunters, Marko Louis, Massimo, Obojeni program, Rundek i ekipa, Senidah.

    Uoči otvaranja Egzita britanski muzički magazin NME izdvojio je „pet lokalnih izvođača čiji se nastupi na tom prestižnom festivalu ne smeju propustiti“, saopštili su organizatori festivala, a na listi pomenutog magazina uz Gobline, Tijanu T, Atheist rap i Iliju Ðokovića, našao se i mladi indi duo iz Pančeva Buč Kesidi.

    Među publikom poznat je kao najpopularniji disko-rokenrol-elektro bend i nastupiće na glavnoj bini prve večeri Egzita.

    U rubdici „Exit aktivizam“ na zvaničnom festivalskom sajtu navodi se da je Egzit nastao pre dve decenije u Univerzitetskom parku Novog Sada kao studentski pokret u borbi za mir i slobodu i dodaje da je u toku svoje istorije pokrenuo čitav niz društveno odgovornih projekata, te da je Društvena odgovornost ostala i dalje jedan od ključnih aspekata festivala, i to kroz rad Egzit fondacije.

    Dodaje se da je rad te fondacije kroz društveni aktivizam fokusiran na oblasti razvoja mladih i promocije mira, kreativnih industrija, zaštite životne sredine i brendiranja destinacija.

    Navodi se da je Egzit u partnerstvu sa Svetskim programom za hranu Ujedinjenih nacija, najvećom humanitarnom organizacijom na svetu, pokrenuo projekat Life Stream, kako bi zajedničkim snagama pomogli milionima ljudi širom planete, koji su zbog pandemije kovida19 došli na rub ekstremne gladi, ali i ukazao na ključno pitanje zaštite životne sredine.

    „Life Stream pokrenut je 2019. godine i, zajedno sa Zelenom Я:Evolucijom, predstavlja najveći ekološki poduhvat Exita do danas“, piše na sajtu.

    Objašnjava se da je „Zelena Я:Evolucija“ velika ekološka platforma Egzit festivala pokrenuta u novembru 2019. godine, čija je namera da mobiliše javnost i pokrene masovno pošumljavanje u Srbiji, regionu i svetu, sa ciljem da se samo u Srbiji u narednim godinama zasadi više od milion stabala.

    Navodi se i da je Egzit na svoj 20. rođendan pokrenuo „R:evoluciju svesti“, platformu koja je okupila neke do vodećih globalnih govornika, umetnika, naučnika, preduzetnika i aktivista, s ciljem diskusije o mogućim pravcima pojedinačnog i zajedničkog razvoja čovečanstva.

    Takođe, na sajtu piše da je Egzit pokrenuo međunarodnu onlajn konferenciju pod nazivom „EXIT Strategy“, koja je okupila neke od vodećih svetskih i regionalnih aktera iz oblasti turizma, kulture, manifestacija, medija i drugih sfera javnog života, koji su diskutovali o budućnosti turzima i manifestacija.

    Dodaje se da se Egzit već godinama bavi promocijom mentalnog zdravlja, kao i brigom o psihološkoj dobrobiti, kako svojih zaposlenih, tako i posetilaca festivala.

    Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin posetio je danas novosadsku tvrđavu i prostor na kome će se održati festival i tom prilikom naglasio da će policija učiniti sve da svi posetioci Egzita budu sigurni i bezbedni, ali je isto tako upozorio da ne uzimaju narkotike.

     

    Muzički festival Egzit počinje sutra i završava se u nedelju, sve u znaku obeležavanja 20 godina od svog osnivanja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Spaljeno 70 hektara trave na Zagajičkim brdima

    Svakog proleća stanovnici u okolini Deliblatske peščare suočavaju se sa požarima koje izaziva lokalno stanovništvo koje se bavi stočarstvom. Tako je prošle nedelje u okviru specijalnog […]

    Marcišor – glasnik proleća

    Simbol praznika je mali predmet zakačen za crveno-beli šnur, nosi se ceo mart mesec, i taj običaj, za koji nauka tvrdi da je star oko 8.000 godina, živa je tradicija Rumuna u južnom Banatu, a od […]