Pančevci veslaju Dunavom Foto: M. T.
Vojvodina

Turistički potencijali opština koje izlaze na Dunav

Izvor: 
Dnevnik Sub, 18/02/2023 - 20:29Predstavnici lokalnih samouprava - Novog Sada, Sombora, Apatina, Bača, Bačke Palanke, Beočina, Inđije, Bele Crkve i Kovina sastali su se nedavno  sa ministrom turizma i omladine Huseinom Memićem gde je razgovarano o turističkim potencijalima i važnim projektima u oblasti turizma u opštinama koje imaju izlaz na Dunav. 

Na sastanku na kom je prisustvovao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović bilo je reči o projektima za marine, pristaništa, vizitorske centre i biciklističke staze. Cilj sastanka je bio da Republička i Pokrajinska vlada pomognu malim opštinama u ralizovanju i finansiranju projekata koje su od značaja za razvoj turizma. Na sastanku je pojašnjeno da opštine imaju dva meseca da zbog poskupljenja građevinskog materijala naprave novu procenu vrednosti projekata.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je tom prilikom istakao važnost projekta uređenja trim-staze na Beogradskom keju i svih drugih sadržaja, poput postavljanja novog dečjeg igrališta, teretane na otvorenom, kompletno novog urbanog mobilijara u vidu klupa i korpi, izgradnje novih sportskih terena, ali i keja sa petrovaradinske strane - od mosta Duga do Žeželjevog mosta.

- Imajući u vidu da je u toku izrada analize uvođenja biciklističke staze na Mostu slobode, predložio sam ministru realizaciju i tog važnog projekta za naš Grad – kazao je Đurić na sastanku.

Predsednica opštine Apatin Dubravka Korać je kao prioritet istakla izgradnju vizitorskog centra na prostoru nekadašnje Harčaš čarde, kao i proširenje apatinske marine za novih 50 vezova. Šetalište nad Dunavom u Starom Slankamenu, “Srpska Kapadokija” i plaže u opštini Inđija su ovde i prioriteti prema rečima predsednika ovog sremskog mesta Vladimira Gaka.

- Šetalište će biti dugačko oko 620 metara. Imamo kompletnu projektnu dokumentaciju, a to šetalište bi predstavljalo pravu atrakciju – kazao je Gak za “Dnevnik”. Početak staze je planiran kod turističkog info centra opštine Inđija i prostiraće se do marine Mika Alas.

Projekat koji završavaju u ovoj opštini je takozvana “Srpska kapadokija” u okviru kojeg će biti omogućeno letenje balonima iznad Krčedinske ade.

Kada je reč o Beloj Crkvi načelnica odeljenja za urbanizam, privredu i inspekcijske poslove Snežana Radojičić kazala je da ta opština planira da izgradi biciklističku stazu od Stare Palanke do Vračevog Gaja u dužini od oko 7,4 kilometara i širine 2,5 metra.

- Izgradnjom biciklističke staza pored Dunava, kao dela transevropskih biciklističkih staza, iz pravca Kovina do Stare Palanke, kao i iz pravca Bele Crkve–Vračev Gaja do Stare Palanke, biće formiran zatvoreni sistem biciklističkih staza i time ćemo, nadamo se, građane podstaknuti da više koriste ekoliške načine preboza - pojasnila je Snežana Radojičić.

Opština Kovin predstavila je dva projekta: auto-kamp na Šljunkari, kao deo sportsko - rekreativnog kompleksa i biciklističku stazu kroz južni Banat.

- To je odličan projekat jer bismo, zajedno s Belom Crvkom povezali stazu kroz naše optine, a Šljunkaru, koja je izueztno lepo i popularno izletište, u blizini koje se gradi i bazen, učini još atraktivnijom za posetice.

Opština Bačka Palanka izlazi na levu obalu Dunava u dužini od oko 29,4 kilometra i na desnu obalu u dužini od oko 7,5 kilometra, a prema rečima predsednika opštine Branislava Šušnice ta lokalna samouprava je uložila novac u izradu projektno–tehničke dokumentacije za ojačanje obale priobalja Bačke Palanke i rekonstrukciju postojećih pešačkih staza, regatnu stazu sa pratećim sadržajima i nedostajuću infrastrukturu, a privodi se kraju projektno – tehnička dokumentacija za most preko Dunava kod Bačke Palanke - kazao je Šušnica. - Potencijalni projekti od opšteg interesa, čija izgradnja je definisana planskom dokumentacijom, a koji imaju uticaj na razvoj turizma u Bačkoj Palanci su putničko pristanište, marina, teretni terminal, ali  Opština još nije počela izradu projektno tehničke dokumentacije za te projekte.

Grad Sombor je predstavio izgradnju marine za manja plovila na kanalu Bezdan–Vrbas kod brodogradilišta Bezdan, gde je procenjena vrednost radova do dva miliona evra. Kako pojašnjavaju konkurisali su za dobijanje novca, a marina će biti dužine 20 metara sa 120 vezova. Izgradnju vizitorskog centra korisne površine oko 1.000 kvadratnih metara na lokaciji kod Muzeja Batinske bitke u Bezdanu i izgradnja pristana dužine 40 metara za brodove na lokaciji vodno-graničnog prelaza na Dunavu su takođe predlozi grada Sombora. Izgradnja vizitorskog centra bi koštala 1.200.000 evra, a postavljanje i izgradnja drugog projekta 600.000 evra.

Pristanište u Banoštoru

Za razvoj turizma u Beočinu od posebnog značaja će biti izgradnja putničkog pristaništa za međunarodni saobraćaj u Banoštoru. Kako je istakla predsednica opštine Beočin Biljana Janković izgradnjom pristaništa za međunarodni saobraćaj, opština Beočin bi u značajnoj meri unapredila svoje pozicioniranje na turističkoj mapi Podunavlja. Pored toga ta lokalna samouprva je ove godine po prvi put dobila svoju Turističku organizaciju.

- Upravo mogućnost izgradnje pristaništa u Banoštoru posmatramo kao šansu da kroz nautički turizam predstavimo destinacije i raznovrsne sadržaje koje Beočin nudi, a koji još uvek nisu dovoljno prepoznati među posetiocima - kazala je Biljana Janković.

Projekat za renoviranje dvorca u Bačkom Novom Selu

Predsednik opštine Bač Steva Panić je za “Dnevnik” pojasnio da postoji projekat za renoviranje dvorca Fric – Hristić u Bačkom Novom Selu koji je izgrađen 1900 godine. Zamišljeno je da to bude edukativni centar i mesto gde bi se biciklisti koji se kreću stazom Eurovelo šest mogli okrepiti i detaljnije informisati o ponudi opštine i ostalih gradova.

- Prema podacima iz 2019. godine 14.000 turista prođe biciklističkom stazom i oni kada pređu granicu iz Hrvatske ili Mađarske sve do Novog Sad nemaju neko mesto gde bi napravili pauzu ili dobili detaljnije informacije o turističkoj ponudi. Zato smo došli na ideju da rekonstruišemo stari dvorac u neku vrstu edukativnog centra – kazao je Panić. Dodao je da je prioritet Bača marina u Bačkom Novom Selu, ali i osevtljenje benta od pomenutog mesta do lovišta Plavna.

Dva projekta opštine Kovin

Opština Kovin predstavila je dva projekta: auto-kamp na Šljunkari, kao deo sportsko-rekreativnog kompleksa, i biciklističku stazu kroz južni Banat, i to deo koji prolazi kroz Kovin, sve do Bele Crkve, u dužini 10,3 kilometra i koji se poklapa sa međunarodnom rutom Eurovelo 6 i 13. „Imamo pripremljena oba projekta, međutim predračuni su rađeni pre nekoliko godina, te je potrebno da uradimo nove premere”, kažu u Opštini Kovin.
MarketingNajnovije vesti