Foto: wikimedia/Elektra Records
Zabava

GENIJE KOJI JE POKORIO SVET: 46 godina od smrti Džima Morisona!

Izvor: 
Kurir/N1 Pon, 03/07/2017 - 11:23

Danas (3. jula) se navršava 46 godina od smrti legendarng američkog muzičara i pesnika Džima Morisona.

 

Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison rođen je 8. decembra 1943. godine u američkog gradu Melburnu. Bio je pevač i vođa "Dorsa" i smatran za jednog od najharizmatičnijih pevača u istoriji rokenrola.

 

Morison je i autor nekoliko zbirki pesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

 

Njegova smrt u 27. godini, 3. jula 1971. godine u Parizu zaprepastila je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje.

 

Morison je ostao jedan od najpopularnijih i najuticajnijih pevača u istoriji roka, dok su pesme "Dorsa" postale obavezne u kompilacijama stanica koje su puštale klasičnu rok muziku.

 

Do danas je Morisom široko poštovan kao prototip rok zvezde - grub, privlačan i misteriozan. 

 

Pored muzike, Morison je kao pisac i pesnik bio pod uticajem Fridriha Ničea, Vilijama Blejka, Šarla Bodlera, Džeka Keruaka, a posebno Artura Remboa, često govoreći za sebe da je "Rembo u kožnoj jakni".

 

Za života je uspeo da izda dve knjige "The Lords - Notes on Vision" i "The New Creatures". Posthumno su izdate još dve zbirke pesma "Wilderness" i svetski poznat "The American Night".

 

Morison je bio jedan od retkih visoko školovanih muzičara svog vremena. Završio je Univerzitet u Kaliforniji Los Anđeles - UCLA, koji se smatra jednim od najboljih univerziteta u SAD.

Morison je sahranjen na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu na kojem su sahranjeni velikani svetske književnosti, umetnosti i slavne ličnosti kao što su Molijer, Žorž Meljes, Frederik Šopen, Oskar Vajld, Onore de Balzak, Marsel Prust, Marija Kalas, Isidora Dankan, Đoakino Rosini, Žorž Bize, Ivan Montan, Simon Sinjore i Edit Pjaf.

 

Na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pesnik, jer je umetnik prvenstveno tako sebe smatrao. Marketing

Najnovije vesti