• Najduža seoba: Kukavica prešla put od 12.000 kilometara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Jedna kukavica prešla je put od preko 12.000 kilometara od južne Afrike do Mongolije, što je najduža seoba neke kopnene ptice koja je zapanjila naučnike.

    Koristeći oznaku koja omogućava satelitsko praćenje, naučnici su utvrdili da je kukavica prešla put dug preko 12.000 kilometara da bi se iz svog zimskog staništa vratila u Mongoliju, preneo je BBC.

    Takve oznake prikačene su za pet ptica u Mongoliji prošlog leta u okviru zajedničkog projekta između lokalnih naučnika i Britanskog fonda za ornitologiju kako bi se pratile migracije dugih razdaljina.

    Jedna oznaka bila je prikačena za pticu nazvanu Onon koja je svoje zimsko stanište u Zambiji napustila 20. marta. Ptica je prešla hiljade kilometara iznad Indijskog okeana bez zaustavljanja, leteći prosečnom brzinom od 60 kilometara na čas, i preletela iznad 16 zemalja da bi na kraju došla do Mongolije.

    Druga ptica po imenu Bajan, koja je zimu provela u blizini Kilimandžara u istočnoj Africi, stigla je do Junana u Kini kada je najverovatnije umrla od iscrpljenosti ili su je ubili predatori. Ta ptica je za dve nedelje preletela 10.000 kilometara zbog čega naučnici smatraju da nije imala dovoljno snage da preživi.

    Iz Britanskog fonda za orintologiju tvrde da je satelitsko praćenje otkrilo dosta toga o dugim seobama ptica. Ptice najpre moraju da pronađu mesto sa dobrim uslovima za ishranu pre nego što krenu na put i moraju da znaju kuda tačno da lete, gde im uslovi vetra idu u prilog. Ovi naučnici tvrde da cena migracija nije toliko velika kao što se smatralo u prošlosti, ali napominju da je ovaj put uvek pun brojnih opasnosti, od predatora, oluja, izgladnjivanja.

    Jedna kukavica prešla je put od preko 12.000 kilometara od južne Afrike do Mongolije, što je najduža seoba neke kopnene ptice koja je zapanjila naučnike.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]