• Njutn je do najvećih otkrića dolazio sedeći u izolaciji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U periodima pandemija i izolacije stvarali su veliki umovi. Mnoga otkrića bez kojih danas ne možemo da zamislimo svet nastala su upravo u karantinima i to u takozvanim „godinama čuda“.

    Naučnici kažu da ne veruju u čuda, ali veruju u genijalne sposobnosti pojedinica i nesvakidšnju ljudsku kreativnost. Ipak „annus mirabilis“, odnosno „godine čuda“ zabeležene su i istoriji i u nauci.

    „Prvo nam je podario Isak Njutn. Nije svetu podario jedno, dva, već tri vanvremenska otkrića koja su promenila sve što mislimo o ovom svetu i za sva vremena promenila sam svet u kome živimo. Isto to je 1905. ponovio Albert Ajnštajn“, podseća dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku. 

    Ta ‘zlatna’ 1666. je godina u kojoj je Londonom vladala kuga. Isak Njutn je imao 23 godine, tek je diplomirao i iz Kembridža se od epidemije sklonio u rodnu kuću udaljenu 100 kilometara od grada. I tu je proveo dve godine tokom kojih je došao do značajnih otkrića o kojima svedoče i njegove lične beleške.

    „Završio je svoja ispitivanja koja su dovela do razumevanja analize – dela matematike koja opisuje kako se stvari menjaju u prostoru i u vremenu – osnova sve moderne nauke“, dodaje Bogojević. 

    I temelji za drugo veliko otkriće, univerzalni zakon gravitacije i mehanike postavljeni su baš u toj godini, kada se rodila početna ideja. Podstaknut jabukom u svom dvorištu, razmišljao je o tome koja sila čini da plod padne na zemlju.

    „Jabuka u dvorištu je stvarno postojala. Rasad te jabuke je presađen i nalazi se i dan danas ispred Kembridža. Njutn, to znamo iz njegovih beleški, jeste o kretanju tela, o padu, razmišljao i na primeru jabuke, između ostalog, ali mu nikada nije pala na glavu. Mada lepo zvuči“, naglašava dr Aleksandar Bogojević.

    Treća stvar koju je Njutn otkrio tokom izolacije je priroda svetlosti i boja, kojom je postavio osnove optike.

    „Pravio je niz veoma čudnih eksperimenata. Između ostalog, boo je iglom svoje oko. Srećom, nije ostao slep. Ništa nije saznao, ali ga je interesovala priroda vida, priroda svetlosti. On je veliku tajnu svetlosti otkrio kada je puštao sunčevu svetlost kroz prizmu. Ona bi se razložila u dugine boje i on je nastavio dalje eksperimente. On je video da je bela boja zapravo mešavina, a ne primarna boja“, navodi naš sagovornik. 

    Da nije bilo ovih otkrića današnji svet ne bi bio ovakav kakvog ga poznajemo, ne bi postojali mnogi uređaji. Međutim, izolacija nije osnovni uzrok zbog koga je došlo do značajnih rešenja.

    „Poslušajmo samog Njutna. On nam je rekao šta je ono zbog čega je on došao do otkrića do kojih je došao. Prvo je, da ako je video dalje od drugih, to je samo zato što je stajao na ramenima velikana. I to je osnovni kredo nauke. Drugi razlog njegovog uspeha, bar po samom Njutnu, je to što je bio uporan. Teško je biti intelektualni martonac. To je ono što je Njutn bio“, smatra dr Bogojević. 

    Upornost i nasleđe pomogli su i Njutnovim sledbenicima da dođu do novih sazananja takođe, u nesvadidašnjim uslovima.

    „Sam Ajnštajn je svoju opštu teoriju relativnosti, tu čudnu teoriju koja opisuje gravitaciju kao krivljenje prostora i vremena. Prvo rešenje Ajnštajnovih jednačina je dao Karl Švarcšild u veoma čudnim uslovima. U toku najgorih borbi u Prvom svetskom ratu, u rovovima na jugoistočnom frontu“, napominje direktor Instituta za fiziku. 

    Sto godina kasnije zbog tog rešenja drugačije posmatramo crne rupe u svemiru, i danas zahvaljujući Ajnšatjnovoj teoriji i gravitacionim teleskopima vidimo različite aspekte realnosti, a sva ta otkrića nastala su zahvaljujući velikim umovima koji su stvarali i tokom izolacije.

     

    U periodima pandemija i izolacije stvarali su veliki umovi. Mnoga otkrića bez kojih danas ne možemo da zamislimo svet nastala su upravo u karantinima i to u takozvanim „godinama čuda“.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]