• Ovi uređaji troše struju i kada miruju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Znate li da vaši kućni aparati vode tajni život dok su isključeni?

    Ovo je popis uređaja koji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja.
     
    Televizor
     
    Da  li znate da pritiskom dugmeta za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga isključiti možete jedino ako izvučete kabel iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.
     
    Punjač mobilnog telefona
     
    Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Tako se čini praktičnije, a često smo i lenji. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali postoji. Procenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.
     
    Uređaji s meračem vremena
     
    Svako ima barem jedan takav. Radijski budilnik, mikrotalasna rerna, muzičke linije, DVD plejeri – svi oni pokazuju vreme dok su isključeni. Na taj način troše dodatnih 108 vati na dan. Kao i kod svega ostalog, jedino rešenje je potpuno im zaustaviti dovod električne energije.
     
    Digitalni TV prijemnik
     
    Malo je ko svestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju da primaju signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate zasebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.
     
    Računari i laptopi
     
    Čak i kada su isključena, računari rade u pozadini. Ako ne želite da vam kradu 96 vata na dan, isključite ih iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na „stand by“ načinu, potrošnja je još veća.

    Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Znate li da vaši kućni aparati vode tajni život dok su isključeni?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]