Mobilni na punjaču Foto: pexels
Zanimljivosti

Ovi uređaji troše struju i kada miruju

Izvor: 
Poslovni.hr Ned, 18/08/2019 - 10:51

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Znate li da vaši kućni aparati vode tajni život dok su isključeni?

Ovo je popis uređaja koji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja.
 
Televizor
 
Da  li znate da pritiskom dugmeta za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga isključiti možete jedino ako izvučete kabel iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.
 
Punjač mobilnog telefona
 
Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Tako se čini praktičnije, a često smo i lenji. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali postoji. Procenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.
 
Uređaji s meračem vremena
 
Svako ima barem jedan takav. Radijski budilnik, mikrotalasna rerna, muzičke linije, DVD plejeri – svi oni pokazuju vreme dok su isključeni. Na taj način troše dodatnih 108 vati na dan. Kao i kod svega ostalog, jedino rešenje je potpuno im zaustaviti dovod električne energije.
 
Digitalni TV prijemnik
 
Malo je ko svestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju da primaju signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate zasebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.
 
Računari i laptopi
 
Čak i kada su isključena, računari rade u pozadini. Ako ne želite da vam kradu 96 vata na dan, isključite ih iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na "stand by" načinu, potrošnja je još veća.MarketingNajnovije vesti