• Svetski dan lastavica: Ptice koje imaju ogroman značaj za ljude

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ugrožavanje svake životinjske vrste je kao izvlačenje temeljne cigle u skladnim ekosistemima oko nas.

    Tako je i sa bilo kojom od pet vrsta lasti koje nastanjuju Srbiju, rekao je danas FoNetu član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Uroš Stojiljković povodom Svetskog dana lastavica.

    Iako su sve vrste jednako bitne, Stojiljković napominje da je ljudima značaj tih ptica najočitiji na primeru gradske i posebno seoske laste, jer one žive uvek blizu ljudi.

    On je ukazao na podatke da jedna lasta „pojede 60 insekata na sat, a dnevno oko 850, u sezoni gnežđenja i više“.

    „To je je, dakle, prirodna služba za regulaciju insekata“, ocenio je Stojiljković.

    Dodao je da zato treba ponovo preispitati praksu prskanja protiv komaraca, jer tada ne stradaju samo oni već i drugi insekti, a to posredno utiče i na laste koje se njima hrane.

    „Tako upadamo u jedan koloplet narušavanja prirodnih odnosa umesto da ih pustimo da se sami održavaju“, istakao je aktivista Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

    Ono što, takođe, ne pogoduje lastama, tvrdi Stojiljković, jesu savremene graditeljske prakse hermetičnih i staklenih zgrada gde one ne mogu da naprave gnezda.

     

    Ugrožavanje svake životinjske vrste je kao izvlačenje temeljne cigle u skladnim ekosistemima oko nas.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]