• VIDEO: Najređa rasa pasa viđena prvi put posle 50 godina

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Rasa pasa poznata kao „pevajući pas“ s Nove Gvineje ponovno je viđena u planinama Indonezije nakon što se čak 50 godina verovalo da je izumrla, prenosi Dejli Mejl.

    Ovaj pas dobio je svoj poseban nadimak zbog stvaranja harmoničnih zvukova svojim lavežom i zavijanjem.

    Naučnici su uporedili DNK ovih pasa s divljim psima u zatočeništvu i došli do saznanja da je ova rasa nastala iz pasmine divljih pasa s Highlanda.

    Pre ovog otkrića smatralo se da je pevajući pas najređa i najstarija pasmina pasa na svetu, ali nalazi sada potvrđuju da su to zapravo divlji psi s Highlanda.

    Pevajući pas s Nove Gvineje (NGSD) prvi je put proučavan 1897. godine, a od 1970. godine više se nisu pojavljivali u divljini. Trenutno ih tek nešto manje od 300 živi u azilima, ali su izgubili velik deo svog genetskog sastava zbog brojnih ukrštanja.

    Naučnici smatraju da divlji psi s Highlanda imaju gene koje su psi s Nove Gvineje izgubili dok su bili u zatočeništvu. Međutim, veruju da će njihovim ukrštanjem uspeti da ponovo stvore pravu populaciju pevajućih pasa.

     

    Rasa pasa poznata kao „pevajući pas“ s Nove Gvineje ponovno je viđena u planinama Indonezije nakon što se čak 50 godina verovalo da je izumrla, prenosi Dejli Mejl.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]