Automobil po kiši
Život

Ako vam automobil upadne u baru – šta prvo uraditi

Izvor: 
RTS Uto, 20/07/2021 - 16:23Mnogi od nas voziće ovih dana u vreme jakih padavina. Najčešću grešku vozači naprave kada ne procene dubinu vode na putu. Ako se zaustave u vodi ne bi trebalo po svaku cenu paliti automobil, jer će voda proći do usisne grane, što može izazvati i hidro-šok.

Nema razlike između benzina i dizela – svaki automobil će se u jednom trenutku pri nailasku na baru ugasiti, a onda nikako ne treba pokušavati pokretanje motora.

Milan Nešić, poslovođa auto-servisa, kaže da je potrebno što pre zaustaviti vozilo, jer postoji mogućnost da drugo vozilo iz suprotonog smera nanese novi talas i da uđe u filter za vazduh, i samim tim i u usis motora.

Ako slučajno posle velikih padavina vaš automobil ne može da upali, obavezno treba pozvati ovlašćeni servis, jer štete mogu biti velike.

"Postoji mogućnost da je voda ušla u alternator, u alnaser, pri tome može da napravi kratak spoj i da napravi ogromnu šetu", upozorio je Nešić.

Pre puta obavezno prekontorlišite brisače i pumpu za prskanje stakla, i dodajte tečnosti za pranje, jer na auto-putu kamioni prave čitave vodene zavese, a ako nemate čime da obrišete staklo postajete slepi i nebezbedni za vožnju, naročito pri velikim brzinama.

 

 
MarketingNajnovije vesti