• Beli luk i slana voda ne pomažu. Mitovi o korona virusu na koje NE TREBA nasedati

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Društvene mreže poput Fejsbuka pokušavaju da kontrolišu milione komentara u kojima se šire laži o korona virusu i navodno čudotvornim metodama borbe protiv njega. „Dojče vele” donosi nekoliko tvrdnji u koje ne smete verovati.

    Može li se virus preneti u pismu ili paketu iz Kine?

    Američki centar za kontrolu bolesti i prevenciju navodi da, zbog slabe vitalnosti virusa na površinama, postoji tek “vrlo mali rizik od širenja kroz proizvode ili pakete koji putuju danima ili nedeljama“. To znači da su vaše narudžbine preko Amazona gotovo 100 posto sigurne.

    Hidrogen ispod nosa?

    Mnogi ispod nosa nanose sredstva za dezinfekciju na bazi hidrogena verujući da tako “čiste“ vazduh koji udišu pa se ne mogu zaraziti virusom. Takva dezinfekcijska sredstva mogu doduše ubiti korona virus na tvrdim površinama, ali nemaju gotovo nikakvog uticaja kad ih stavite na kožu. Osim toga, stavljanje jakih hemikalija na kožu može biti opasno, pa čak i smrtonosno.

    Može li me zaraziti moj pas?

    Svetska zdravstvena organizacija prenosi da nema nikakvih dokaza da obični kućni ljubimci, poput pasa i mačaka, mogu biti zaraženi novim virusom. Dovoljno je posle kontakta sa ljubimcima oprati ruke kako treba – tako se štitite od bakterija koje uobičajeno imaju, poput ešerihije koli i salmonele.

    A vakcina protiv pneumokoka?

    Vakcina protiv pneumokoka koji izazivaju upalu pluća je vrlo efikasna, ali nažalost ne pomaže kod korona virusa. Novi virus je toliko drugačiji da se mora razviti posebna vakcina. Naučnici užurbano rade, ali to bi moglo da potraje.

    Ispiranje nosa slanom vodom?

    Na društvenim mrežama u Kini mnogi se pozivaju na tobožnji savet vodećeg kineskog stručnjaka za oboljenja disajnih puteva koji je navodno rekao da treba ispirati nos rastvrom slane vode. U SZO kažu da nema nikakvih dokaza da ispiranje pomaže. Isto je i sa sredstvima za ispiranje usta i zuba – ni ona ne mogu da ubiju ovaj virus.

    Ali zato beli luk!

    Kad pomaže protiv vampira, zašto ne bi i protiv virusa? O čudima belog luka se takođe naširoko piše na društvenim mrežama. Naravno, beli luk daje jelima dobar ukus i ima neka svojstva u borbi protiv mikroba, ali ni on ne pomaže kod korona virusa, saopštila je SZO.

    Društvene mreže poput Fejsbuka pokušavaju da kontrolišu milione komentara u kojima se šire laži o korona virusu i navodno čudotvornim metodama borbe protiv njega. „Dojče vele” donosi nekoliko tvrdnji u koje ne smete verovati.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]