Foto: pixabay
Život

CRP je dovoljan pokazatelj da li vas je napala bakterija ili virus

Izvor: 
b92/TV Prva Uto, 10/08/2021 - 16:27Kada radimo analizu krvne slike znamo da je CRP vrednost izuzetno važna za dalji tok pretraga i lečenja, posebno kada u to treba uključiti i antibiotike.

Ako je vrednost CRP-a u laboratorijskom nalazu između 40 i 50, onda je virus, ako je od 50 do 70, može biti i virus i bakterija, preko 70 je bakterija, naznačio je gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić.

To su, kako kaže za Televiziju Prva, bolnički orijentiri.

"Za CRP da poraste treba 8–9 sati. Ako dete i dalje gori, treba ga ponoviti. Moj bi savet bio ako je porasla temperatura i dete primi jedan paracetamol, pa drugi i dete i dalje gori, uzmimo na hemijsku analizu iz krvi jedno hemijsko jedinjene koje se zove prokalcitonin. On je već nakon dva sata kod bakterije preko 0,25. Ako temperatura raste, a prokalcitonin je 0,1, znači borimo se protiv virusa."

Ova analiza, pak mora dodatno da se traži, jer se za nju daje krv iz vene, piše B92.

Prema rečima gastroenterologa, kada znamo da je u pitanju bakterija, antibiotik mora biti uključen. Streptokok je opasan i on mora da se leči 10 dana antibiotikom.

"Postoje i menigokok i pneumokok. Oni su sve manje u igri jer su deca vakcinisana i tu možemo biti opušteni. Eventualno možemo da pridodamo antibiotik za svaki slučaj. Kod nas se najčešće daju cefalosporini da ne pogrešimo i pokrijemo sve redom. Ne treba pokrivati sve. Moramo znati šta tačno pravi problem i šta ćemo juriti antibiotikom. Cefalosporinima ne postižemo ništa, samo štitimo spektar prema bakterijama koje su normalno prisutne i koje mogu da steknu rezistenciju paralelno davanjem antibitika, a defakto nisu prouzrokovači."

Zato je kod upale uva kod deteta najčešće dovoljan antibiotik da reši problem. Sa dve doze kod moguće upale srednjeg uva stvar se rešava, naglašava dr Perišić.

"Ako pogledamo bubnjić i vidimo da je crven i otečen, onda su za to samo dve doze antibiotika i ništa više."

 
MarketingNajnovije vesti