• Da li je u ishrani bezbedno koristiti beli luk koji je proklijao?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nakon što je neko vreme stajao, beli luk može da proklija. Da li je takav beli luk bezbedno koristiti za kuvanje?

    Naime, kada beli luk proklija i dalje je jestiv, ali potrebno je ukloniti zelene izdanke, odnosno klice jer su one gorke.

    Treba napomenuti i da beli luk koji proklija neće imati savršen ukus, ali je i dalje jestiv. Ali, ako ubacite čen ili dva u jelo, nećete ni primetiti da ima nešto drugačiji ukus. Ipak, u jelima gde je beli luk ključni sastojak, ne bi trebalo da koristite proklijali beli luk.

    Dakle, beli luk koji je proklijao i dalje možete da koristite za kuvanje, bezbedan je i nećete se razboleti, ali ne biste trebalo da jedete klice jer su izrazito gorke i mogu da pokvare ukus jela.

    Kada beli luk proklija, to je znak da ova namirnica počinje da propada. Neki od razloga su to što je beli luk već star ili je bio preterano izložen suncu, svetlosti i vlagi.

    Da bi vam duže trajao, beli luk držite na suvom, hladnom mestu do kojeg ne dopire puno svetlosti, savetuje Basically. Ako ga ispravno skladištite, beli luk vam može trajati i do šest meseci.

     

    Nakon što je neko vreme stajao, beli luk može da proklija. Da li je takav beli luk bezbedno koristiti za kuvanje?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako psi doživljavaju svet – sve počinje njuhom

    Psi se oslanjaju na svoj njuh, kao što se čovek oslanja na svoj vid. Malo je podataka na koji način psi „tumače“ mirise. U nedavnom istraživanju koje se bavilo proučavanjem njuha pasa, […]

    Kućni ljubimci čuvaju mozak starijih

    Posedovanje pasa ili mačaka može da ima pozitivan uticaj na očuvanje kognitivnih funkcija u starijoj životnoj dobi, pokazuju rezultati nove studije, prenosi […]