• Da li mikrotalasna opasno zrači: Stručnjak iz Srbije rešava dilemu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Da li mikrotalasna pećnica zaista zrači, pa može da nam naškodi ako je koristimo i da li može da ikako izmeni jelo koje podgrevamo, za portal Nova.rs je otkrio fizičar Bećko Kasalica.

    Mnogi od nas u kuhinji imaju mikrotalasnu koja odlično dođe kad treba očas posla podgrejati ručak. Ipak, uz ovaj koristan aparat vezuju se razne nedoumice, pa se mnogi plaše da li mikrotalasna zrači, tj. da može da nam naškodi ako smo u njenoj blizini baš zbog tih svojih mikrotalasa.

    Da li je taj strah opravdan, govori Bećko Kasalica sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

    „To su komercijalni proizvodi i trebalo bi da su prošli sve testove koji se tiču zdravlja ljudi. Talasi su unutar pećnice i mi im nismo direktno izloženi, tako da mikrotalasne pećnice u principu nisu opasne“.

    U prevodu, bilo bi opasno da smo direktno izloženi zracima u mikrotalasnoj pećnici, ali pošto nije tako, trebalo bi da smo bezbedni.

    Udaljite se malo dok radi

    Ipak, Kasalica upozorava na oprez.

    „I ja imam mikrotalasnu u kući. Međutim, deci i ukućanima kažem da se sklone od nje dok radi nakon što je uključe, prevencije radi. Bolje da budu malo udaljeni od nje, nego da baš direktno uz nju stoje i čekaju da se jelo podgreje. Naime, i dalje pamtim reči svog starog profesora koji je govorio kako to potencijalno može da bude opasno po reproduktivne organe jer su oni otprilike tu u nivou pećnice ako stojimo pored nje dok radi. Tako da ne bih to preporučio.“

    Bećko Kasalica govori i na kom principu mikrotalasna funkcioniše, tj. kako utiče na hranu dok je zagreva i ima li tu razloga za strah.

    „Mikrotalasi iz ove pećnice su po svojoj prirodi elektromagnetni talasi koji deluju tako što pospešuju molekule vode iz hrane na rotaciju i tako greju te molekule i ujedno i celo jelo. Faktički, vi u njoj možete da zagrejete sve što sadrži vodu u sebi. Tada se molekuli vode rotiraju, greju i vi imate podgreano jelo.“

    Hrana je u mikrotalasnoj bezbedna

    Kasalica priča da li je u tom procesu moguće nešto što nije zdravo po nas, da li se hrana nekako zrači, što može da nam naškodi.

    „Ne, to nisu energije koje mogu da promene strukturu hrane. To su samo talasi koji zagrevaju vodu i samim tim celo jelo.“

    Dakle, sa mikrotalasnom, sudeći prema sagovorniku Nove, možemo da budemo mirni, ali da gledamo da joj nismo previše blizu dok radi.

    „Svi ti aparati iole novije generacije su po pravilu bezbedni jer su prošli brojne kontrole. Nije to od juče. Pritom, ozbiljne firme ih prave. Takođe,, ako još malo razmislimo, i mobilni telefoni nas donekle pomalo zrače, pa ih koristimo toliko sati na dan. Civilizacijski je tako i, prirodno, ne možemo bez elektronke, ali treba naći meru u svemu“, zaključuje sagovornik.

    Da li mikrotalasna pećnica zaista zrači, pa može da nam naškodi ako je koristimo i da li može da ikako izmeni jelo koje podgrevamo, za naš portal je otkrio fizičar Bećko Kasalica.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]