vakcina Foto: pixnio
Život

Da li sme da se primi vakcina protiv gripa i kovida u isto vreme?

Izvor: 
b92/TV Prva Sub, 18/09/2021 - 08:37I ove zime, kažu epidemiolozi, preti nam takozvani sudar sezonskog gripa i korona virusa. Šta savetuju lekari, da li sme da se primi i jedna i druga vakcina, protiv gripa i protiv kovida?

Načelnica jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje, istakla je da se nada da će se građani vakcinisati i protiv gripa i protiv kovida 19, dodaje i da za sada još uvek ne postoje precizni podaci o davanju obe vakcine u isto vreme.

"Obzirom da se radi o novim vakcinama i da sprovodimo nadzor nad neželjenim događajima nakon vakcine protiv kovida 19, preporuka je da se sačeka nekih 14 dana od aplikovanja vakcine kovida 19 i neke druge vakcine", rekla je za TV Prva Leposava Garotić Ilić, Načelnica jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Taj razmak se, ističe, ne odnosi na vakcine protiv tetanusa, besnila i hepatitisa B.

Ko sme sve da primi vakcinu protiv sezonskog gripa?

"Protiv sezonskog gripa smeju da se vakcinišu sve osobe starije od 6 meseci, ako su zdrave, nemaju povišenu temperaturu, nisu alerggični na jaja, pileće proteine ili na neki sastojak iz vakcine" , rekla je Garotić Ilić.

Kada je pravo vreme?

"Mi očekujemo isporuku vakcine od sredine oktobra do početka novembra, tako da je to negde pravo vreme da se obavi vakcinacija protiv gripa, neophodno je da svako ko se vakciniše prođe dve nedelje od vakcinacije da bi se stvorila zaštita", zaključila je ona.

 
MarketingNajnovije vesti