• Deca su na kraju reda za vakcinu protiv koronavirusa

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Generalno, istraživači započinju testiranje eksperimentalnih vakcina na najmanje ranjivoj populaciji – mladim i zdravim odraslim osobama, a zatim počinju da se šire na ranjivije grupe kako se akumuliraju klinički podaci koji pokazuju da vredi testirati vakcinu. To može uključiti testiranje starijih osoba i onih sa određenim osnovnim bolestima.

    Napredak sa vakcinama protiv koronavirusa kretao se izuzetno brzo otkako je novi virus prvi put identifikovan i sekvenciran u januaru. Eksperimentalne vakcine vodećih kompanija sada su u završnoj fazi kliničkih ispitivanja, a rezultati se očekuju već sledećeg meseca. Ali taj napredak se usredsredio na pravljenje i testiranje vakcine za odrasle. Deca još uvek nisu uključena u bilo kakva ispitivanja vakcine protiv koronavirusa, što zabrinjava stručnjake da će deca ostati bez vakcine određeni vremenski period.

    Proizvođači lekova obično testiraju vakcinu na deci pre nego što zatraže odobrenje da ih vakcinišu.

    Vodeće proizvođači lekova – Pfizer, Modernu, AstraZenecu i Johnson & Johnson rekli su da to planiraju, ali nijedna nije dala procenu kada bi vakcinacija mogla da bude dostupna deci. Trenutno su sve četiri kompanije u završnoj fazi testiranja svojih eksperimentalnih vakcina za odrasle, prenosi Nedeljnik.

    Rej Džordan, direktor za korporativne poslove u kompaniji Moderna, rekao je da ova kompanija planira da započne pedijatrijsko ispitivanje za svoju vakcinu pre kraja godine i da se čeka odobrenje regulatora.

    Glavni naučni službenik kompanije Johnson & Johnson, Pol Stofels rekao je da je ova kompanija zainteresovana za eventualna vođenju pedijatrijskih ispitivanja.

    “Otvaranje studije za decu uslediće kasnije tokom godine nakon uspostavljanja bezbednosti vakcine kod odraslih”, rekao je Stofels.

    Druge kompanije za proizvodnju lekova nisu rekle kada će započeti studije kod dece.

    Nedostatak informacija o tome kako i kada proizvođači lekova planiraju da testiraju vakcinu koronavirusa kod dece izazvao je zabrinutost kod nekih pedijatara i stručnjaka za vakcine.

    “Trenutno sam prilično zabrinut da do početka sledeće školske godine deci neće biti dostupna vakcina”, rekao je dr Evan Anderson, pedijatar iz Atlante, prenosi Nedeljnik.

    Nekoliko faktora objašnjava zašto su deca izostala u istraživanju.

    Portparol kompanije Pfizer rekao je da aktivno rade sa regulatorima na potencijalnom planu pedijatrijskih studija koje bi obuhvatale mlađe od 16 godina.

    Iako deca obično nemaju teške ishode Kovida-19 kao što to može da bude slučaj kod starijih osoba, pronalazak vakcine za decu i dalje predstavlja važan element u suzbijanju ove pandemije.

    Kompanije za lekove rekle su da im je prioritet u odgovoru na pandemiju zaštita rizičnih grupa.

    Portparol AstraZenece rekao je da će kompanija započeti “kada se prikupi dovoljno podataka o odraslima, što ukazuje da AZD1222 ima potencijal da bude bezbedan i efikasan kod dece“.

    Generalno, istraživači započinju testiranje eksperimentalnih vakcina na najmanje ranjivoj populaciji – mladim i zdravim odraslim osobama, a zatim počinju da se šire na ranjivije grupe kako se akumuliraju klinički podaci koji pokazuju da vredi testirati vakcinu. To može uključiti testiranje starijih osoba i onih sa određenim osnovnim bolestima.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]